E-health biedt de mogelijkheid aan patiënten om regie te nemen over hun gezondheid, in hun eigen omgeving, al dan niet met hulp van mantelzorgers, gezin of familie. Voor chronisch zieken kan een digitaal zelfzorgplatform een bezoek aan het ziekenhuis voorkomen. Met e-health kan iemand op afstand contact hebben met een zorgverlener, of gerustgesteld worden over zijn of haar meetwaarden. De inzet van e-health is geen doel op zich, maar een middel om de beweging naar meer zelfredzaamheid, zelfregie en zelfzorg van patiënten te ondersteunen.
“Consulten gaan minder over de meetwaardes maar over wat de ziekte diabetes betekent voor iemand.”
Als huisarts en praktijkhouder Stijn van Kerkhoven via zorggroep PoZob in aanraking komt met MijnGezondheidsPlatform (MGP) is hij direct enthousiast. “We waren al langer op zoek naar een methode waarbij we de patiënt meer konden betrekken bij zijn of haar gezondheid.”
Meer regie over gezondheid
Beter voorbereid op consult
Meer zelfzorg
Zelfzorg Ondersteund houdt een overzicht bij van mobiele zelfzorg applicaties (apps) en zelfzorgplatforms die voldoen aan de basiseisen voor platforms en apps ondersteunde zelfzorg en aan het normenkader 2017. Deze platforms en apps voldoen aan de minimale basiseisen, die zijn opgesteld door gebruikers en experts.
Zelfzorg Ondersteund houdt ook een overzicht bij van mobiele zelfzorg applicaties (apps) die niet gecertificeerd hoeven te zijn volgens de minimale basiseisen, maar wel een onderdeel kunnen zijn van het (zelf)zorgproces
Sinds 2014 publiceert ZO! de zogeheten basiseisen voor zelfzorgplatforms. Bij de basiseisen hoort een normenkader, waarmee auditors kunnen toetsen. Leveranciers die deze toetsingsprocedure succesvol doorlopen komen op de lijst van goedgekeurde zelfzorgplatforms en -apps die ZO! aanbeveelt. Op basis van deze lijst kunnen zorggroepen eenvoudiger een toepassing kiezen die voldoet aan de minimale basiseisen opgesteld door gebruikers en experts.