Voor zorgorganisaties

 

Zelfzorg Ondersteund wil bijdragen aan de implementatie van ondersteunde zelfzorg in Nederland. We bieden daarvoor verschillende hulpmiddelen: van praktische ondersteuning bij plannen, financieren en implementeren van zelfzorg.

Zorggroepen en eerstelijns gezondheidscentra staan voor verschillende uitdagingen. Hoe kan persoonsgerichte zorg vormgegeven worden in de spreekkamer? Welke rol spelen eHealth en ICT? Welke effectieve methoden zijn er om patiënten goed geïnformeerd en actief te krijgen bij hun behandeling en het omgaan met een chronische aandoening? En welke methoden zijn er om de zorgverleners te ondersteunen bij een meer coachende rol?

Wij bieden u praktische ondersteuning bij plannen, financieren en implementeren. Het invoeren van zelfmanagement is niet eenvoudig. Het betekent bijvoorbeeld een aanpassing van het zorgproces en scholing van medewerkers voor hun nieuwe rol. ZO! ondersteunt uw zorggroep of -organisatie hierbij.

Scan & plan

Sinds 2016 kunnen eerstelijns samenwerkingsverbanden via een Scan & Plan traject een aanpak ontwikkelen om een volgende stap te zetten bij de implementatie van ondersteunde zelfzorg.

Doet mijn zorggroep al mee?

Welke eerstelijns zorgorganisaties in Nederland zijn bezig met het implementeren van ondersteunde zelfzorg? ZO! houdt een overzicht bij.

Financiering

Hoe financier ik de kosten voor de implementatie van ondersteunde zelfzorg? Welke kosten komen in aanmerking voor aanvullende financiering?

Instrumentenkiezer

Samen met de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) brengen we kennis over zelfmanagement ondersteuning voor zorgprofessionals samen in de Instrumentenkiezer.