Het Leefstijlplein

 

Alle vragen en antwoorden over een gezonde leefstijl

Er is iets aan de hand in Nederland. Steeds meer mensen krijgen te maken met een chronische ziekte, zoals COPD, astma, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Miljoenen Nederlanders hebben één of soms meerdere chronische aandoeningen. Zij zoeken dagelijks een manier om met hun ziekte om te gaan. En wie nog niet ziek is, wil dit maar al te graag zo houden. Maar hoe? U kunt hier een cruciale rol in spelen. Het Leefstijlplein ondersteunt u hierbij, inhoudelijk en organisatorisch.

Meer informatie? Download hier de brochure over het Leefstijlplein.

 

Leefstijl als medicijn

We zijn gewend om pillen te slikken om ziekte te bestrijden of te voorkomen. Maar vaak is er met leefstijl ook veel te bereiken. Wetenschappelijk onderzoek maakt steeds duidelijker dat veel chronische aandoeningen voor een groot deel worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. En dat een gezónde leefstijl juist kan helpen om er minder last van te hebben. Of, beter nog, om chronische aandoeningen te voorkomen.

 

Wat die gezonde leefstijl dan is? Dat is voor iedereen anders, al zijn er een aantal basisregels op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning die voor iedereen gelden. Cruciaal hierbij is dat mensen zich realiseren dát ze zelf veel kunnen doen. Hoe dan. En wie hen daarbij kan helpen – u, bijvoorbeeld. Om u daarbij te faciliteren ontwikkelden wij het Leefstijlplein. In deze bijeenkomst, of serie bijeenkomsten, zet u de essentie van een gezonde leefstijl helder uiteen. De informatie die u hiervoor als basis kunt gebruiken is gevat in tien korte modules.

Verhalen van ervaringsdeskundigen

Het Leefstijlplein is een initiatief van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund, een samenwerking tussen vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Zelfzorg Ondersteund richt zich op implementatie en opschaling van ondersteunde zelfzorg. Onze visie: door beter voor jezelf te zorgen, kun je je zoveel beter voelen. Niets maakt dat duidelijker dan het verhaal van iemand met een chronische aandoening die daar daadwerkelijk in geslaagd is. Vandaar dat het verhaal van een ervaringsdeskundige, één van onze Kom Verder Ambassadeurs, een belangrijk onderdeel is van ieder Leefstijlplein.

Het Leefstijlplein in een notendop

  • Volledig uitgewerkte modules op schrift en digitaal (ook in Power Point) over de belangrijkste thema’s bij leefstijl aanpassingen. Hieronder vindt u een overzicht van de tien modules.
  • De presentatie van de modules wordt verzorgd door professionals uit uw eigen netwerk of organisatie, zoals diëtistes, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, praktijkondersteuners, etc. Eén uitzondering: de module “Het verhaal van” wordt gegeven door onze Kom Verder Ambassadeur.
  • Het Leefstijlplein kan onder andere worden ingepast in bijeenkomsten van patiëntenverenigingen, Nationale Diabetes Challenge wandelingen, huisartsenpraktijken, leefstijlcoach bijeenkomsten in gezondheidscentra, ‘Gezonde burger’ projecten in wijkcentra.
  • Wij adviseren u graag vooraf over de organisatie van Het Leefstijlplein en zorgen dat er een Kom Verder Ambassadeur die zijn of haar presentatie geeft, aanwezig is.
  • U kiest zelf welke modules en welke onderdelen van de modules u verder aan bod wilt laten komen. Iedere module duurt minimaal een kwartier. We denken bovendien graag met u mee over de samenstelling van het voor u geschikte pakket.

 

Geïnteresseerd? Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Denis Janssen – Kom Verder Ambassadeur

0643921753
d.janssen@zelfzorgondersteund.nl

 De 10 modules van Het Leefstijlplein

 

1) Leefstijl als medicijn. Je hoort het steeds vaker: Leefstijl is het beste medicijn. Wat wordt ermee bedoeld? En wat betekent het voor jou? Zeven dingen die belangrijk zijn om te weten over leefstijlgeneeskunde.

 

2) Het verhaal van … : de persoonlijke ervaring van een Kom Verder Ambassadeur. 

 

3) Stap voor stap beter. Wat is een gezonde leefstijl en hoe bereik je die? In stapjes, op vier terreinen die elkaar enorm versterken: voeding, beweging, slaap en ontspanning.

 

4) Beweeg je beter. Wat is gezond bewegen? Waarom? Hoe doe je dat, hoe veel, hoe vaak? Wie helpt je hierbij en wat levert het op?

 

5) Lekker! Gezond eten. Wat is gezonde voeding? Wat doet het voor je lichaam, hoe val je op een lekkere manier blijvend af? Hoe kan goede voeding je helpen als je een chronische ziekte hebt of naar het ziekenhuis moet?

 

6) Slapen doet wonderen. Waarom is goed slapen zo belangrijk voor je gezondheid? Wat kun je zelf doen om beter te kunnen slapen, waarom helpt slapen om slank te worden en hoe kom je van slaappillen af?

 

7) Maak je niet dik: ontspan! Waarom zijn ontspanning gezond en stress zo ongezond? Hoe kun je vaker ontspannen en wie helpt je hierbij?

 

8) Tel uit je winst. Nu en later. Beter voor jezelf zorgen levert winst op veel manieren. Op de korte termijn: meer energie, vitaliteit en grip op een eventuele ziekte. Met minder, of soms zonder, medicijnen. Bovendien heb je meer kans om van al die winst te genieten, omdat gezond leven kan helpen ziektes te voorkomen.

 

9) Mijn gezondheid, mijn leven, mijn leefstijl. Vind je eigen motivatie, maak een plan dat bij je past en pak zelf de regie. Zo kun je niet alleen beginnen met je nieuwe leefstijl, maar er ook mee doorgaan. En volhouden!

 

10) Mijn zorg-team. Gezonder leven doe je samen met je zorgverleners: onder andere de huisarts, diëtist, fysiotherapeut, apotheker en ook de zorgverzekeraar. Zij zijn er voor jou. Hoe haal je er uit het beste uit en wat kun jij doen om de zorg goed te laten verlopen?

 

“Als leefstijl een pil was, dan zou elke arts die voorschrijven”

Kom Verder ambassadeur Han deelt zijn ervaring tijdens een Leefstijlplein