Het belang van leefstijl

 

Een gezonde leefstijl helpt niet alleen om ziektes te voorkomen. Bij de behandeling van metabole ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en hoge bloeddruk, zijn leefstijl en voeding heel belangrijk. Daarvoor is steeds meer wetenschappelijk bewijs.

 

Zelfzorg Ondersteund helpt u op weg door kennis over leefstijl te bundelen. Niet alleen wetenschappelijke onderzoeken over voeding en leefstijl bij chronische aandoeningen, maar ook met praktische handvatten en links naar organisaties die u als zorgprofessional verder kunnen helpen met leefstijl programma’s.

Een Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) omvat advies en begeleiding gericht op gezonde voeding en eetpatroon, gezond bewegen en gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden

 

Het RIVM beoordeelt verschillende programma’s op hun effectiviteit, waaronder COOL, Slimmer en De Beweegkuur. Op de website van loketgezondleven.nl staan programma’s die door de zorgverzekeraar vergoed en gecontracteerd kunnen worden.

 

Vereniging Arts & Leefstijl houdt een kaart bij met zorggroepen en zorgprofessionals die momenteel contractafspraken met de zorgverzekeraars hebben gemaakt. Kijk op www.artsenleefstijl.nl/gli voor meer informatie.

 

Bronnen:

Waar vindt u antwoorden op vragen over leefstijl? Wat is een gezonde leefstijl? Dat is voor iedereen anders, al zijn er een aantal basisregels op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning die voor iedereen gelden. Cruciaal hierbij is dat mensen zich realiseren dát ze zelf veel kunnen doen.

 

Om u daarbij te faciliteren ontwikkelde Zelfzorg Ondersteund i.s.m. Kom Verder ambassadeurs het Leefstijlplein. In deze bijeenkomst, of serie bijeenkomsten, zet u de essentie van een gezonde leefstijl helder uiteen. De informatie die u hiervoor als basis kunt gebruiken is gevat in 10 korte modules.

 

Het Leefstijlplein kan onder andere worden ingepast in bijeenkomsten van patiëntenverenigingen, Nationale Diabetes Challenge wandelingen, huisartsenpraktijken, leefstijlcoach bijeenkomsten in gezondheidscentra, ‘Gezonde burger’ projecten in wijkcentra. Wij adviseren u graag vooraf over de organisatie van Het Leefstijlplein en zorgen dat er een Kom Verder Ambassadeur die zijn of haar presentatie geeft, aanwezig is. Meer informatie via het Leefstijlplein.

De Stichting Voeding Leeft organiseert Keer Diabetes 2 Om, een programma om diabetespatiënten te helpen om door middel van voeding en beweging medicatie- en insulinevrij te worden. De Stichting Voeding Leeft organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten, meer informatie via keerdiabetesom.nl.

 

In Nijmegen-Noord is de Herstelcirkel gestart, een project waarbij inwoners elkaar ondersteunen om gezond te worden en te blijven. Een groep mensen met diabetes type 2 krijgt daarbij professionele hulp bij gezonde voeding, meer bewegen en ontspannen.

 

De Bas van de Goor Foundation organiseert inmiddels voor het vierde jaar de Nationale Diabetes Challenge, een leuke, laagdrempelige manier om te bewegen met een lokale wandelgroep. Inmiddels doen ruim 165 huisartsenpraktijken en gezondheidscentra in Nederland mee met de Nationale Diabetes Challenge.

 

De Diabetes Vereniging Nederland organiseert allerlei activiteiten, zoals Diabetes cafe’s, activiteiten voor kinderen en jonge mensen met diabetes (16 tot 30 jaar), ook met thema leefstijl. Bekijk wat er in de regio wordt georganiseerd via www.dvn.nl/dvn/activiteiten.

Leefstijl nieuws

Binnen de 'Gezonde Rekenkamer' voerden verschillende partijen in 2019 samen de dialoog over gezondheid als leidend principe bij een verdienmodel. De Gezonde Rekenkamer is een gezamenlijk initiatief van NCVGZ , Institute for Positive Health, U CREATE, Zelfzorg Ondersteund, Games for Health Europe, Noaber Foundation en Alles is Gezondheid....

Op zaterdag 28 september 2019 organiseert de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) in Den Haag voor de vierde keer het Nationale Diabetes Challenge Festival. De landelijke finale vindt dit jaar plaats in sportcentrum de Uithof in Den Haag....

In de regio Deventer krijgen huisartsenpraktijken meer tijd voor de patiënt. De ene praktijk richt zich op het inrichten van langere consulten in combinatie met een andere manier van gespreksvoering, terwijl de andere praktijk juist tijd vrijmaakt om te investeren in de samenwerking met het sociaal domein...

Met 60.500 diabetes patiënten per jaar, komen er per week 1.163 en per dag 166 mensen met diabetes type 2 bij in Nederland. Diabeteszorg kan beter en jaarlijks 2 miljard goedkoper, wanneer het kabinet investeert in leefstijl, zegt een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen. In een opiniestuk in NRC schrijven ze dat bijna 40 procent van de patiënten met diabetes type 2 zonder medicijnen kan na een leefstijlinterventie....

Met een integrale aanpak gezondheidswinst is te behalen, ook in de wijken waar de gezondheid achterblijft. Dat zegt Françoise Langens, huisarts en een van de sprekers op het symposium Dokter & Bewegen op 17 april....

Het healthyLIFE-programma is een initiatief van Ecsplore uit Geleen en ontwikkeld in samenwerking met CZ, Institute Positive Health en Fontys Sporthogeschool. Jorn van Harwegen den Breems van Ecsplore: “In januari 2017 en 2018 is een pilot gestart in Sittard-Geleen en Stein. Daarin zijn 425 volwassenen doorverwezen, een ongekend hoog aantal."...