Kom Verder helpt patiënten en professionals

 

Om regie te nemen over hun eigen gezondheid, ook met een chronische aandoening

 

Ontmoet Kom Verder ambassadeurs: mensen met een chronische aandoening zoals diabetes type 1 en 2, COPD, astma en hart- en vaataandoeningen. Sinds de ‘knop is omgegaan’ bij hen ziet het leven er anders uit. Ze gebruiken minder medicatie, voelen zich beter, en hebben weer controle over hun lichaam en hun gezondheid. Wilt u meer weten Wat is Kom Verder, over de Kom Verder ambassadeurs of het Kom Verder spel?

Han komt verder.

“We delen lekkere en gezonde recepten via WhatsApp.”

Samia komt verder.

“Ik had geen idee dat sporten zoveel voor je kan betekenen”

Corry komt verder.

“Het voelt fantastisch dat ik sinds kort helemaal van de medicijnen af ben”

Kom Verder spel

 

Zelf doen, zelf je keuzes maken, zelf bepalen waar, wanneer en hoe je iets doet. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Niet meer zelfredzaam zijn gooit je leven op zijn kop en maakt je afhankelijk.
Bevorderen dat mensen zolang mogelijk zelfredzaam zijn is dan ook een kerndoelstelling van zorg verlenen. Maar het is ook een zeer complexe doelstelling, want zelfredzaamheid heeft vele kanten. Soms zeer praktische, zoals zelf naar het toilet kunnen, maar soms ook puur gevoelsmatige, zoals jezelf kunnen redden in een groep mensen.

 

Het Kom Verder spel is ontwikkeld door de Stichting Voorlichters Gezondheid in samenwerking met Zelfzorg Ondersteund en de Kom Verder ambassadeurs.

 

logo-voorlichters gezondheid

In de coöperatie Zelfzorg Ondersteund werken vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen om zelfredzaamheid een logisch en integraal onderdeel te maken in het leven voor iedereen met een (chronische) ziekte in Nederland. Het Kom Verder spel helpt om mensen te inspireren anders te gaan denken en handelen en is bedoeld voor patiënten, beleidsmakers, professionals, studenten, etc.

 

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Ellen Struijcken (e.struijcken@zelfzorgondersteund.nl / 06 – 43 26 70 40). De handout die bij het Kom Verder spel hoort vindt u hier als PDF en als Word-bestand.

Zoekt u een ervaringsdeskundige om mee te denken met het vormgeven van zorg in uw praktijk of organisatie? Wilt u voor een bijeenkomst of inspiratiesessie in contact komen met mensen met een chronische aandoening bij wie de knop is omgegaan? Zelfzorg Ondersteund koppelt de vragen van zorgprofessionals met de steeds groter wordende groep Kom Verder ambassadeurs. Ellen Struckyen (info@zelfzorgondersteund.nl) kan u hierover meer vertellen.

Kom-Verder aanvraag t.b.v. implementatie ondersteunde zelfzorg

Een Kom Verder aanvraag kunnen eerstelijns zorgorganisaties (m.n. zorggroepen en gezondheidscentra) indienen wanneer zij een volgende stap te willen zetten met de implementatie van ondersteunde zelfzorg. Hiervoor wordt onder begeleiding van een consulent van ZO! en in samenspraak met een vertegenwoordiger van de zorgverzekeraar en een patiënt(vertegenwoordiger) een plan van aanpak opgesteld. Dit plan wordt een Kom Verder aanvraag genoemd. Meer informatie vindt u op de pagina Scan & plan.

Belangrijk bij een Kom Verder aanvraag is dat het zelfzorg ondersteund project waarde toevoegt aan de ervaren kwaliteit door de patiënt.

 

Patiëntparticipatie is belangrijk onderdeel van de aanpak, waarbij er regionaal een vertegenwoordiger van patiënten het plan mede vormgeeft en ondertekend.

“De zorgverlener weet hoe het lichaam werkt, wij als ervaringsdeskundigen weten hoe het voelt

 

“Zorgverleners moeten niet voor ons denken maar met ons meedenken.” “Lotgenotencontact is minstens net zo belangrijk als een zak pillen.” Zo maar een aantal qoutes van ervaringsdeskundigen die bijdroegen aan de werksessies met zorgverleners en patiënten die ZO! jaarlijks organiseert. Tijdens die werksessies willen we optimaal zicht krijgen op de vragen, behoeften, drijfveren en wensen van mensen met een chronische aandoening.