Zoeken:

Ondersteunde zelfzorg in de praktijk

Zelfzorg Ondersteund wil bijdragen aan de implementatie van ondersteunde zelfzorg in Nederland. We bieden daarvoor verschillende hulpmiddelen: van praktische ondersteuning bij plannen, financieren en implementeren tot kennisdeling en onderzoek. Voor eerstelijns zorgorganisaties biedt de coöperatie Zelfzorg Ondersteund implementatie op maat met het Scan & Plan programma. Op de kaart hieronder ziet u welke zorggroepen meedoen aan het Scan & plan programma en bezig zijn om ondersteunde zelfzorg een onderdeel van hun praktijk te maken:

Ontmoet patiënten die dankzij ondersteunde zelfzorg beter grip hebben gekregen op hun ziekte en gezondheid, zoals Corry. “Ik ben sinds kort helemaal van medicijnen af, en dat voelt fantastisch.”

 “Patiënten zijn beter geïnformeerd, meer betrokken en de zorg wordt steeds meer op maat aangeboden.” Het verhaal van huisarts Stijn.

Jer heeft leren leven met de chronische aandoening COPD. Hij gebruikt een online COPD-programma. “Dat geeft me rust en zelfvertrouwen”

Praktische hulp: Scan & Plan

Voor eerstelijns zorgorganisaties biedt de coöperatie Zelfzorg Ondersteund implementatie op maat. Met het zogeheten Scan & Plan programma wordt, onder begeleiding van een consulent en in samenspraak met een vertegenwoordiger van de zorgverzekeraar (meestal de zorginkoper) en een patiënt(vertegenwoordiger), in kaart gebracht waar men staat en hoe de zorggroep een stap verder kan komen met de implementatie van ondersteunde zelfzorg.
Lees meer

Implementatie

Ondersteunde zelfzorg gaat niet enkel over ICT of een nieuwe manier van werken. Wij geloven dat er vijf aspecten belangrijk zijn bij ondersteunde zelfzorg en succesvol verandermanagement: Goed geïnformeerde patiënten en mantelzorgers – Een organisatie die ondersteunde zelfzorg faciliteert en ondersteunt – De coachende zorgprofessional
Persoonsgerichte omgeving en zorginkoop – En ICT en hulpmiddelen.

Zelfzorgplatforms

ICT kan patiënten met een chronische aandoening helpen om, samen met hun zorgverlener, aan hun gezondheid te werken. We noemen die ondersteunde ICT ook wel ‘zelfzorgplatform’: een online platform om contact met een zorgverlener te onderhouden, meetwaarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag in te voeren, en persoonlijke gezondheidsdoelen bij te houden.

Instrumentenkiezer

Samen met de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) brengen we kennis over zelfmanagement ondersteuning voor zorgprofessionals samen in de Instrumentenkiezer. Deze Instrumentenkiezer bevat meer dan 120 praktische tools en voortschrijdend inzicht op terrein van ondersteunde zelfzorg, en helpt bij het selecteren van de juiste tools en hulpmiddelen.

 

Nieuws

 

Back to Top