astma COPD

Ziektelastmeter COPD verbetert kwaliteit van leven

De ziektelastmeter COPD verbetert de kwaliteit van leven en ervaren kwaliteit van zorg. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Annerika Slok aan de Universiteit Maastricht. De onderzoeksresultaten verschenen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal Open. Long Alliantie Nederland (LAN) wil de Ziektelastmeter nu landelijk gaan invoeren.

De Ziektelastmeter voor COPD-patiënten is een vragenlijst die arts en patiënt ieder half jaar invullen. Hierbij wordt gekeken naar de gehele gezondheidstoestand van een patiënt: de fysieke, emotionele, psychologische en sociale ervaring van de patiënt. Deze ervaring beïnvloedt de mogelijkheden om met de gevolgen van de ziekte en behandeling om te gaan.

De Ziektelastmeter is een digitaal programma waar patiënten een vragenlijst kunnen invullen. Na het invullen van de vragenlijst berekent de computer een lijst met scores. Daarmee is in één oogopslag duidelijk op welk terrein vooruitgang is geboekt en welk aspect meer aandacht verdient. Het computerprogramma biedt advies, aan de hand waarvan de patiënt een persoonlijk doel kan opstellen.

Betere conditie

Het onderzoek van de Universiteit van Maastricht werd in heel Nederland gehouden. Daaruit bleek dat van de 148 patiënten die zonder ziektelastmeter behandeld werden, na anderhalf jaar 22 procent een betere conditie had. Bij de 146 COPD-patiënten met Ziektelastmeter boekte 34 procent vooruitgang. Deze mensen hadden niet alleen een betere kwaliteit van leven, maar waren ook tevredener over de geboden zorg.

Op 9 november 2016 vindt er in Maastricht een symposium plaats over de Ziektelastmeter COPD, waar onder andere minister Edith Schippers en professor Ab Klink hun visie zullen geven op deze nieuwe ontwikkeling. Meer informatie is te vinden op de website van Maastricht University.

Lees het gehele bericht op Kennisplein Chronische Zorg.