Lancering van 'Wat werkt' dossier gecombineerde leefstijlinterventie

‘Wat werkt’ dossier gecombineerde leefstijlinterventie

Loketgezondleven.nl komt met het ‘Wat werkt’ dossier gecombineerde leefstijlinterventie. Staatssecretaris Paul Blokhuis zette het nieuwe dossier op Loketgezondleven.nl online tijdens zijn recente werkbezoek aan het RIVM. In dit dossier zet het RIVM belangrijke feiten en werkzame elementen van de gecombineerde leefstijlinterventie op een rij. Ook biedt het gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en laagdrempelig te organiseren.

Het RIVM wil vragen over de gecombineerde leefstijlinterventie zo goed mogelijk beantwoorden in het online dossier. Met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), die sinds 2019 valt onder de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl met aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). Huisartsen en specialisten kunnen mensen met ernstig overgewicht doorverwijzen naar deze leefstijlinterventie.

Drie goedgekeurde interventies

Momenteel voldoen de Beweegkuur, Coaching op Leefstijl (CooL) en SLIMMER aan de voorwaarden voor vergoeding. Maar niet in elke regio is al een gecombineerde leefstijlinterventie gestart. Ook worden patiënten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe men er lokaal mee aan de slag kan gaan.

Voor leefstijlcoaches, diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen, sociale wijkteams, buurtsportcoaches en welzijnswerkers zet het Wat werkt dossier belangrijke feiten en werkzame elementen van de leefstijlinterventie op een rij. Ook bevat het dossier achtergrondcijfers over overgewicht bij volwassenen. Daarnaast biedt het dossier handvatten voor gemeenten, zorggroepen, huisartsen en zorgaanbieders, waarmee zij deze preventieve aanpak samen efficiënt en laagdrempelig kunnen organiseren.

Meer weten? Ga naar het Wat werkt dossier op Loketgezondleven.nl. Of bekijk deze ZO! video over de gecombineerde leefstijlinterventie in de praktijk: