Alles is gezondheid jaarcongres 2019

Verassende verbindingen tijdens congres Alles is Gezondheid

Wisselwerking, dat was het centrale thema van het Jaarcongres 2019 van Alles is Gezondheid. Zo’n 600 professionals waagden zich op 13 juni 2019 aan de grensverleggende ideeën van Daan Roosegaarde, creatieve werksessies, en toekomstvisies en trends.

Alles is Gezondheid is het onderdeel van het Nationaal Preventie Programma waarin partijen afspraken maken om gezamenlijk acties te ondernemen. De afspraken, ook wel pledges, zijn bedoeld om een beweging op gang te brengen die leidt tot een gezonder en vitaler Nederland. Op 13 juni vond het jaarcongres van Alles is Gezondheid plaats in Eindhoven.

Wandelend naar congres

Oud-volleyballer Bas van de Goor kwam met zestig deelnemers wandelend van van station Eindhoven naar Strijp-S, de locatie voor het jaarcongres. Met de Bas van de Goor Foundation wil hij de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes verbeteren. “Mensen met diabetes hebben soms angst om te bewegen, maar als ze een uurtje wandelen, bijvoorbeeld met hun huisarts of zorgverlener, voelen ze zich meteen beter. Wandelen is behandelen.”

Andere verdienmodellen in de zorg

Ook Zelfzorg Ondersteund leverde een bijdrage met de #gezonderekenkamer. Tijdens het congres keken deelnemers naar nieuwe mogelijke verdienmodellen in zorg en welzijn. Vanuit de gedachte dat ‘gezondheid loont’ is het goed om te onderzoeken welke geslaagde concepten relevant kunnen zijn. Wat kunnen we leren van Netflix, Marktplaats, Swappfiets of Uber? “Bij Netflix heb je de regie in eigen handen, veel keuze en het gevoel dat het betaalbaar is.” “Op Marktplaats kun je laagdrempelig en dicht bij huis op zoek naar aantrekkelijk aanbod”, aldus deelnemers.

De input van de sessie wordt meegenomen naar een volgend congres van samenwerkende gezondheidspartijen. Uiteindelijk komen alle ideeën en suggesties in een whitepaper voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lef om iets te doen

Grote inspirator was ontwerper Daan Roosegaarde, die een keynote verzorgde. Volgens de ontwerper is er geen gebrek aan techniek maar meer aan lef om iets te doen. “Onze dromen, ideeën en wensen zijn nu voeding voor robots en als dank krijgen we een like. Dat is een slechte deal. Techniek moet in dienst staan van ons en onze gezondheid. Gezondheid is namelijk een van de grootste waarden die we hebben. Wat mij betreft ligt daar de toekomst. Gezondheid benaderen vanuit verschillende sectoren en mensen betrekken bij de oplossing.” Met zijn Smog Free Tower en plannen voor het opruimen van ruimteafval laat hij zien dat het kan.

Lees het gehele verslag, en bekijk de foto’s, van het Jaarcongres 2019 op Allesisgezondheid.nl.