Vanzelf genezen van suikerziekte?

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal te horen dat de aandoening ongeneeslijk is. Maar volgens William Cortvriendt – arts en onderzoeker – is het tegendeel waar: door anders te eten en meer te bewegen, kunnen ze zelf van de ziekte herstellen. Met als gevolg een veel betere gezondheid en een hogere levensverwachting. Dat schrijft Cortvriendt in een artikel in HP/De Tijd. Op 9 november start de tv-serie Hoe word ik 100?, waarin een medisch team met de hierboven beschreven methode onder meer diabetes wil genezen.

Cortvriendt is niet de enige die deze visie ondersteunt. Ook de stichting Voeding Leeft gelooft dat diabetes type 2 tot 80% van de gevallen omkeerbaar is. De stichting ontwikkelde het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma, in samenwerking met InnovatieNetwerk en met zorgverzekeraar VGZ. In het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma werken patiënten met diabetes type 2 in een half jaar tijd naar een structurele leefstijlverbetering. Ze worden daarbij ondersteund en gecoacht door een diëtist, coach, praktijkondersteuner huisarts en kok.

In het artikel geeft Cortvriendt een vijftal adviezen. Schrap de verkeerde voeding en vervang deze door gezondere alternatieven, zorg voor meer lichaamsbeweging, en verminder waar mogelijk medicatie tegen andere aandoeningen. Cortvriendt is ook auteur van het boek Hoe word je 100? en het vorig jaar verschenen Maak je niet dik.

Op 9 november start de zesdelige tv-serie Hoe word ik 100? op NPO 1, waarin een medisch team met de hierboven beschreven methode onder meer diabetes en overgewicht geneest. Het gehele artikel van Cortvriendt is te lezen via Blendle.