Uitdagingen in de diabeteszorg: valkuilen van zelfmanagement en voeding

Op vrijdag 1 juni wordt het symposium Uitdagingen in de diabeteszorg georganiseerd door de Diabetesacademie van Diabetesvereniging Nederland (DVN). Een van de sessies gaat over de valkuilen van zelfmanagement en voeding, waar prof. dr. Renger Witkamp (Wageningen University) en Angela de Rooij (DVN en ervaringsdeskundige) gezamenlijk ingaan op leefstijl en zelfmanagement bij diabetes.

“We gaan in deze sessie in op drie belangrijke aspecten van zelfmanagement en voeding”, zegt Angela de Rooij, relatiebeheerder bij Diabetesvereniging Nederland. “Allereerst zorg op maat: iedere patiënt is anders. Voor de een zal een groepsconsult of -interventie een uitkomst zijn, voor de ander niet. Het is goed dat zorgverleners zich dat beseffen.”

Daarnaast is het belangrijk dat interventies haalbaar zijn voor patiënten. “Laat een patiënt samen met zijn of haar zorgverlener – de praktijkondersteuner, diëtist of huisarts – kijken wat haalbaar is voor die persoon. De meest effectieve programma’s hebben gemeen dat patiënten op diverse manieren (blijvend) worden begeleid, en dat persoonlijke doelen haalbaar en meetbaar zijn.”

Kijk naar voeding, beweging, slaap en stress

Daarnaast doen Renger Witkamp en Angela de Rooij een pleidooi voor meer onderzoek en meer data over het effect van voeding, beweging, slaap en stress op onze gezondheid. “Mijn ultieme droom voor iedereen met diabetes type 1 en 2 is dat ze goed in beeld hebben wat er precies gebeurt met hun bloedsuikers als ze eten, bewegen of slapen, bijvoorbeeld met behulp van een continu-glucose monitoring systeem. Meten is immers weten. Meer data en informatie geeft meer duidelijkheid over wat voor hun diabetes en leefstijl goede keuzes zijn.”

Beiden pleiten voor het opzetten van gedegen practice-based onderzoek, waarbij interventie, patiënt-gegevens en uitkomstmaten aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Renger Witkamp: “Bij leefstijl en voeding zijn er zo veel variabelen dat leefstijl-interventies met een placebo-gecontroleerde studie nauwelijks zijn uit te voeren en te financieren.”

Naast de workshop over valkuilen van zelfmanagement en voeding zijn er tijdens het symposium nog meer workshops over uitdagingen in de diabeteszorg. Lees meer over het programma van het symposium ‘Uitdagingen in de diabeteszorg’ op de website van de Diabetesacademie. Het congres vindt plaats op 1 juni 2018 in Van der Valk Hotel Veenendaal.