SugarVita: spelend leren leven met diabetes

Professor dokter Harm Haak is bedenker van het spel SugarVita. Haak is werkzaam als internist in het Máxima Medisch Centrum. In samenwerking met de TU Eindhoven en game-ontwikkelaar &ranj serious games wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van SugarVita, een interactief spel voor patiënten met diabetes type 2.

SugarVita is een zogeheten serious game voor een tablet. De spelers doorlopen in het spel één of enkele dagen met verschillende dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen, wandelen en fietsen. Daarnaast kiezen ze wat ze voor het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes eten, en of ze last hebben van stress. Ook kunnen spelers aangeven welke medicatie ze gebruiken, en producten zoals druivensuiker (Dextro) kiezen waarmee zij hun bloedsuiker kunnen beïnvloeden. De speler die aan het eind van het spel zijn bloedsuikerspiegel het langst gezond heeft gehouden, wint het spel.

Bijzonder aan het spel is dat SugarVita is gekoppeld aan een wetenschappelijke simulator. Deze simulator kan voor elke patiënt de bloedsuikerspiegel voorspellen na uiteenlopende soorten eten, dranken, beweging, stress en ingenomen medicatie. Anne Maas promoveerde aan de TU Eindhoven op dit onderwerp: Maas ontwikkelde de Eindhoven Diabetes Simulator en daaraan gekoppeld de diabetesgame SugarVita.

Boodschappen doen in de supermarkt

“Onze ambitie is om mensen met diabetes een game en app te bieden die leuk is, stimuleert tot regelmatig gebruik en ondersteunt in het aanpassen van je levensstijl”, aldus Haak, “zowel met educatie over hoe je bloedsuikerspiegel varieert met eten, bewegen en stress als met praktisch advies – bijvoorbeeld in de supermarkt over wat het verschil is tussen etenswaren of hoe je op een ‘bijzondere dag’ zoals een dagje uit of een verjaardag kan zorgen voor een gezonde bloedsuikerspiegel.”