PRISMA training ontwikkeld aan het VUmc

PRISMA methodiek doorontwikkeld voor gebruik bij preventie en leefstijlgerelateerde aandoeningen

PRISMA, dat startte als een groepseducatie programma voor mensen met diabetes type 2 in het Amsterdam UMC, is inmiddels doorontwikkeld als leefstijlinterventie voor leefstijlgerelateerde aandoeningen. Suzanne Bader (ontwikkeling en training PRISMA) vertelt over de doorontwikkeling van het programma en het belang van het programma voor zorggroepen.

Ruim 12 jaar geleden ontwikkelde en implementeerde het Diabetescentrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc het groepseducatieprogramma voor mensen met diabetes type 2. PRISMA is een Nederlandse bewerking van het in Engeland effectief gebleken DESMOND programma. Inmiddels is het programma doorontwikkeld voor gebruik bij preventie en behandeling voor meerdere leefstijlgerelateerde aandoeningen.

Training in groepsverband

PRISMA is een korte leefstijlinterventie, die wordt gegeven in groepsverband. Doel is deelnemers in twee dagdelen en onder begeleiding van twee professionals alle kennis en kunde bijbrengen die nodig is om de eigen ziekte (of de verhoogde kans daarop) te begrijpen en er zelf mee aan de slag te kunnen gaan. Het idee erachter is dat de deelnemer met de opgedane kennis zelf beter keuzes kan maken over de eigen leefstijl en omgang met (het verhoogde kans op) de ziekte. De cursussen worden gegeven door speciaal getrainde verpleegkundigen, artsen, diëtisten, fysiotherapeuten, praktijkondersteuners of psychologen.

Erkenning door RIVM

PRISMA diabetes en PRISMA preventie diabetes van Amsterdam UMC zijn officieel erkend als ‘Goed onderbouwde leefstijlinterventies’ door het RIVM. “De gedragstheorieën zijn volgens het RIVM ‘overzichtelijk uitgewerkt in een mooie compacte interventie'”, aldus Suzanne Bader (ontwikkeling en training PRISMA) van Amsterdam UMC.

Volgens Bader zijn er momenteel meer dan 30 instellingen die PRISMA aanbieden, variërend van zorggroepen tot huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Ook op Aruba is PRISMA geïmplementeerd. Naast het groepseducatie programma voor mensen met diabetes type 2 is PRISMA inmiddels beschikbaar voor preventie van hart- en vaatziekten en hart- en vaatziekten. PRISMA vetleverziekten draait momenteel als pilot bij Amsterdam UMC en is gericht op mensen met leververvetting.

Training voor zorgverleners

Inmiddels is er jaren aan ervaring opgedaan rond implementatie en inzet van het programma. Zorgverleners en instellingen die PRISMA willen implementeren als onderdeel van hun zorg kunnen de tweedaagse PRISMA train-de-trainercursus volgen. Hierna is het mogelijk alle beschikbare PRISMA cursussen te geven. De eerstvolgende PRISMA train-de-trainer cursus is maandag 9 en 16 maart 2020. Ook geeft de organisatie in company trainingen, waarbij een team of zorggroep wordt getraind op de eigen locatie.

Neem contact op met Suzanne Bader of Sabine de Groot (projectleider PRISMA), via prisma@vumc.nl, of kijk op de website www.focusopzelfzorg.nl.