Zoeken:

“Die sportieve uitdaging durfde ik wel aan met haar”

Cees de Wolf is fysiotherapeut bij gezondheidscentrum De Nije Veste in Nijkerk. Hij is gespecialiseerd in diabeteszorg en overgewicht. Samen met patiënte Corry ging hij de uitdaging aan om haar levensstijl blijvend te veranderen.

“Dat wandelen was niets voor mij, dacht ik”

Wanneer Corry Bezemer de diagnose diabetes krijgt, is dat een klap die zij lastig kan verwerken. Op aanraden van haar praktijkondersteuner begint ze met sporten bij een gezondheidscentrum in de buurt.

“Ik kan patiënten helpen om meer regie te krijgen”

Sandy de Bruin is verpleegkundig specialist in het Havenziekenhuis in Rotterdam, en begeleidt patiënten met astma en COPD via een online platform. “Wat ik zelf fijn vind aan MijnCOPDonline.nl is dat ik patiënten online kan begeleiden doordat ik zie hoe het met ze gaat.”

“Ik heb digitaal contact met Sandy, mijn verpleegkundige”

Jer Ponsen is 72 en heeft COPD. Hij gebruikt een online zelfzorgplatform, MijnCOPDonline. “Ik houd mijn medicatie en symptomen bij, kan persoonlijke doelen instellen, voortgang bijhouden en vragen stellen. Als ik me niet lekker voel of ik duizelig word van een pufje, kan ik Sandy online een vraag stellen.”

“Ik hoef geen lijstjes meer af te vinken of waarden in te vullen”

Als huisarts en praktijkhouder Stijn van Kerkhoven via zorggroep PoZob in aanraking komt met MijnGezondheidsPlatform (MGP) is hij direct enthousiast. “We waren al langer op zoek naar een methode waarbij we de patiënt meer konden betrekken bij zijn of haar gezondheid.”

“Mijn contact met de praktijkondersteuner is beter geworden”

Henk van der Palen is 60 jaar en heeft suikerziekte. Hij gebruikt een online zelfzorgplatform voor zijn diabetes. “Ik verstuur mijn meetgegevens via de computer. Door dat online platform heb ik meer rust, en zelf meer controle over mijn ziekte.”

 

Waarom ondersteunde zelfzorg?

Er zijn in Nederland al veel initiatieven op het gebied van ondersteunde zelfzorg, maar grootschalige invoering gaat nog niet zo snel. Daarom hebben vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars en kennisorganisaties de handen ineengeslagen in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!).

Zelfzorgplatforms

ICT kan patiënten met een chronische aandoening helpen om, samen met hun zorgverlener, aan hun gezondheid te werken. We noemen die ondersteunde ICT ook wel ‘zelfzorgplatform’: een online platform om contact met een zorgverlener te onderhouden, meetwaarden zoals gewicht, bloeddruk en hartslag in te voeren, en persoonlijke gezondheidsdoelen bij te houden.

Doet mijn zorggroep mee?

Al ruim 45 zorggroepen in Nederland zijn actief om ondersteunde zelfzorg een onderdeel te maken van hun zorgpraktijk. Door scholing, het inbedden van nieuwe werkprocessen, en eHealth bijvoorbeeld. Voor eerstelijns zorgorganisaties biedt de coöperatie Zelfzorg Ondersteund implementatie op maat, met het zogeheten Scan & Plan programma. Benieuwd welke zorggroepen al aangesloten zijn?

Nieuws

Back to Top