Pozob Zorg op maat
Iemand met een chronische ziekte heeft gemiddeld twaalf uur per jaar contact met zorgverleners. De rest van de tijd hoeft hij het wat PoZoB betreft niet alleen te doen. Met het programma Zorg op Maat stimuleert en ondersteunt de zorggroep patiënten om zelf regie te nemen over hun gezondheid. In dat kader is samen met de huisartsopleiding Nijmegen een model voor persoonsgerichte zorg ontwikkeld, vertellen projectmanager Corinne Stoop en huisarts-docent Thea Toemen.
Het programma Zorg op Maat omvat drie projecten: het Individueel Zorgplan (IZP), Mijn GezondheidsPlatform en Zelfhulp. “Mijn opdracht is om de POH’s zorg op maat te laten bieden met behulp van het Individueel Zorgplan”, vertelt Corinne Stoop. De basis daarvoor is het consultmodel chronische zorg, dat Thea Toemen in 2014 op verzoek van PoZoB ontwikkelde. Ze legt uit: “In de huisartsopleiding wordt meer aandacht besteed aan consultvoering dan in de opleiding tot POH. Logisch, want het consult van de POH was met name gericht op het controleren van de ziekte en het bespreken van uitslagen. Om dat te veranderen, heb ik de kennis over consultvoering vanuit de huisartsopleiding gecombineerd met ideeën uit het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber.”
Zo ontstond een model dat bestaat uit zeven stappen:
- Voorbereiding door de POH – Voorafgaand aan het consult bekijkt de POH in het patiëntdossier de stand van zaken. Ze beoordeelt de uitslagen, trekt haar professionele conclusie en bepaalt welk aanvullend onderzoek in het consult nodig is.
- Opening gesprek – De eerste vragen van het consult zijn: ‘Hoe gaat het met betrekking tot uw diabetes/astma…?’ en ‘Waar wilt u het over hebben?’. Zo bepaalt de patiënt mede de agenda van het consult.
- Onderzoeken, meten, weten – De POH bespreekt vervolgens wat ze naar aanleiding van haar voorbereiding aanvullend wil weten of (laten) onderzoeken.
- Resultaten bespreken – Zijn de resultaten van de metingen aanleiding om het beleid bij te stellen?
- Wat zou de patiënt naar aanleiding van de resultaten willen doen? De POH kan zo nodig suggesties doen en de verschillende keuzemogelijkheden toelichten. Als de patient tevreden is kan besproken worden wat nodig is om tevreden te blijven.
- Afspraken maken – Samen met de patiënt worden de doelen bepaald en zo concreet en haalbaar mogelijk geformuleerd. Liefst met een tijdpad erbij.
- Afspraken vastleggen, opslaan, uitprinten en meegeven – De POH noteert de afspraken in het Individueel Zorgplan dat beschikbaar is in het keteninformatiesysteem. De patiënt heeft hier online toegang toe, maar de afspraken kunnen ook op papier worden meegegeven. Bij een volgende bezoek worden de afspraken geëvalueerd en start de POH weer bij punt 1.