Machteld Huber: 'Positieve gezondheid'

Positieve Gezondheid: minder verwijzingen naar tweede lijn

In het Limburgse Afferden werkt een huisartsenpraktijk volgens het concept Positieve gezondheid van Machteld Huber. Het resultaat: 25 procent minder verwijzingen naar de tweede lijn in drie jaar tijd. Opvallend is dat op landelijk niveau het aantal verwijzingen naar de tweede lijn in dezelfde periode met 4 procent steeg, meldt Zorgvisie

Ook daalde het aantal patiënten dat bloed liet prikken in de praktijk in Afferden aanzienlijk, met 23 procent. In de praktijk in Afferden baseert huisarts Hans Peter Jung zich op Positieve gezondheid, het concept van arts-onderzoeker Machteld Huber. Huber legt de nadruk op de veerkracht van de patiënt en de eigen regie. Ook als je – chronisch – ziek bent, kun je gezondheid ervaren, dat is de gedachte achter positieve gezondheid. Deze visie staat volgens Huber haaks op de traditionele visie op gezondheid, zoals verwoord in de definitie van de WHO. In die traditionele visie is gezondheid alleen mogelijk als ziekte volstrekt ontbreekt.

Echt luisteren

“Positieve gezondheid betekent dat je echt luistert naar de patiënt”, licht Hans Peter Jung toe. “Als je daar de tijd voor neemt, betekent dat op termijn minder zorg. Niet alle gezondheidsproblemen hebben namelijk een medische oorzaak. Soms moet je het zoeken in het sociale domein. Zeker bij een populatie met een relatief lage sociaaleconomische status als de onze. Maar om dat te ontdekken, heb je tijd nodig. Eigenlijk is het simpel. Verwijzen naar een medisch specialist lukt makkelijk in tien minuten. Maar een gesprek over de zinnigheid van die verwijzing vraagt meer. Nee zeggen kost tijd.”

Lees het gehele artikel Positieve gezondheid: 25 procent minder verwijzingen naar tweede lijn op Zorgvisie.nl.

Wetenschappelijk artikel over ‘Positieve gezondheid’ gepubliceerd