huisarts praktijk eHealth

Pilot onderzoekt succesvoorwaarden voor het thuismeten van bloeddruk

CVRM, ofwel cardiovasculair risicomanagement, is het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Patiënten met stabiele, laagcomplexe hart- en vaatziekten komen gemiddeld vier keer per jaar op consult bij de huisarts, voornamelijk om hun bloeddruk te laten meten. Zorgverleners van Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn startten binnen de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio een pilot waarbij patiënten hun bloeddruk zelf meten en delen met huisarts en praktijkondersteuner.

De conclusie uit de pilot is dat thuismeten tijd en kosten scheelt, zodat de zorgverlener kan focussen op patiënten die wel extra aandacht nodig hebben. Tegelijkertijd maakt het deelnemers meer bewust van hun bloeddruk en gezondheid. Het succes van de pilot is te danken aan het naleven van een aantal voorwaarden, vertellen huisarts Frank den Heijer en projectleider Huib Hoogendijk van Zorgbelang in tijdschrift De Eerstelijns.

Een van die voorwaarden is draagvlak, zowel bij zorgverleners als bij patiënten. Een tweede voorwaarde is dat de groep deelnemers voldoet aan drie criteria: medisch laagcomplex, digitaal vaardig en sociaal stabiel. De huisartsenpraktijk heeft iets meer dan zevenhonderd CVRM-patiënten. Ongeveer driehonderd voldeden aan de criteria. Die werden in september uitgenodigd voor twee informatieavonden. “We wilden minimaal zestig deelnemers hebben”, legt Huib Hoogendijk uit. “Dan heb je een relevante grootte, zodat je je processen echt moet reorganiseren. Na de informatieavonden wisten we dat het raak was. We kregen honderd aanmeldingen.”

Lees het gehele artikel over de Succesvoorwaarden van thuismeten bloeddruk in De Eerstelijns.