foto: Victor (www.flickr.com/photos/v1ctor/)

Pharos: beoordeel voorlichtingsmateriaal op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Veel materialen en informatie over gezondheid, zorg en preventie is voor voor hen niet toegankelijk of begrijpelijk. Vaak wordt gebuikt gemaakt van moeilijke woorden, of wordt uitgegaan van te veel basiskennis, stelt Pharos. Het is zeker niet eenvoudig om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen dat geschikt is voor alle patiënten. Daarom komt Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen, met een beoordelingsinstrument voor voorlichtingsmateriaal.

Het beoordelingsinstrument is bedoeld om bestaande gezondheidsmaterialen, zoals folders en audiovisueel materiaal, te beoordelen op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt. Volgens Pharos is het dus geen handleiding voor het ontwerpen en schrijven van voorlichtingsmaterialen, maar is het instrument bedoeld om bestaand voorlichtingsmateriaal te beoordelen.

Met het instrument hoopt Pharos om zorgverleners een concreet hulpmiddel te geven om te bepalen welke van de beschikbare voorlichtingsmaterialen en informatie geschikt zijn voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterden. Het beoordelingsinstrument is van oorsprong ontwikkeld in de Verenigde Staten: Pharos heeft het met toestemming naar de Nederlandse situatie en context vertaald.

Het Beoordelingsinstrument Voorlichtingsmateriaal is hier te vinden.