“Het vooruitzicht van insuline spuiten schudde me wakker”

 

Peter Drapers (62) kreeg tien jaar geleden steeds meer vermoeidheidsklachten. Bij de huisarts kwam de verklaring: diabetes type 2. “Zo kwam ik in het traject van controles, prikken en pillen terecht. Dat vond ik acceptabel, totdat de praktijkondersteuner bij mijn huisarts over insuline spuiten begon. Ik gooide het roer rigoureus om.”

 

Peter woont samen met zijn vrouw in Maarssen. De driekwart hectare tuin bij hun woning is zijn grootste passie. “Ik ben eigenlijk altijd in de tuin te vinden, ik doe er van alles mee: snoeien, zaaien, stekken, oogsten en natuurlijk koken met verse, eigen producten.” Peter gaat ook graag op reis, samen met zijn vrouw gaat hij jaarlijks naar een vaste plek in Ierland. “Sommige mensen stemmen hun vakanties af op de kinderen, ik op de tuin”, grapt Peter.

Drie jaar geleden kreeg hij de mogelijkheid om te stoppen met werken. Een kans die hij met beide handen aangreep. “Ik werkte ruim 35 jaar voor een grote IT-multinational. Mijn baan en collega’s vond ik heel leuk, maar het Amerikaanse bedrijf en de manier van zaken doen vond ik niet zo prettig meer. Sinds ik ben gestopt met werken doe ik alleen nog maar dingen die ik leuk vind. En dat is fantastisch.”

 

Absoluut geen spuit

 

Sinds een jaar of tien weet Peter dat hij diabetes heeft. “Ik was zo vaak moe, soms was ik in de tuin aan het werk en had ik de kracht niet meer om naar binnen te lopen. Ik besloot naar de huisarts te gaan en die vertelde me dat ik suikerziekte had. Ik kreeg direct pilletjes en moest om de paar maanden langskomen om mijn bloed te laten prikken.” Peter slikte al pillen voor zijn te hoge bloeddruk, dus aan het systeem van controles en medicaties was hij al een beetje gewend. “Ik vond het natuurlijk niet fijn, maar drukte de gedachte van het patiënt-zijn weg.”

 

Door de jaren heen verslechteren Peters bloedwaardes en moet hij steeds meer medicatie gaan gebruiken. “Tijdens een van de controles zei mijn praktijkondersteuner Monique dat ik bijna over moest gaan op het spuiten van insuline. Dat wilde ik absoluut niet. Het vooruitzicht van die naald was voor mij de grens. Het heeft me echt wakker geschud. Ik zei tegen mezelf: je weet dat je anders moet eten, je weet dat je meer moet bewegen, nu moet je het echt gaan doen.”

Ervaring met slechte gewoontes afleren

 

Zo gezegd, zo gedaan: Peter gooit zijn leven rigoureus om. “Ik heb mijn blik op een gezonde toekomst gericht en ben gaan afvallen en meer gaan bewegen.” Helemaal nieuw is het afleren van slechte gewoontes niet voor Peter. “Toen we kinderen kregen zijn mijn vrouw en ik allebei gestopt met roken. Ik heb ook een tijdje te veel gedronken, daar ben ik uiteindelijk ook mee gestopt. Met de kennis en ervaring die ik tijdens die twee processen had opgedaan, ben ik dit keer weer aan de slag gegaan.”

 

Volgens Peter is het een kwestie van de juiste mindset en motivatie vinden. “Ik had al een hele tijd op de planning staan om eens in ons gezondheidscentrum te gaan sporten, maar had altijd een excuus. Door de dreiging van de insuline spuit vond ik eindelijk de motivatie om daar twee keer in de week te gaan sporten. Die extra beweging plus het schrappen van (te veel) suikers en koolhydraten uit mijn dieet zorgden ervoor dat mijn waardes begonnen te zakken.”

Het blijft een proces

 

Doordat Peter’s gewicht en bloedwaardes dalen, mag hij zijn diabetespillen afbouwen. “Op een gegeven moment zei Monique zelfs tegen me: ‘officieel ben je nu geen suikerpatiënt meer’. Dat was natuurlijk een mooie bevestiging, maar ik realiseerde me ook dat ik er nog niet ben. Je moet het allemaal ook maar vol zien te houden. Ik was 13 kilo kwijt en inmiddels zijn daar weer een paar kilo van terug gekomen. Ik moet mezelf in de gaten blijven houden en mezelf eraan blijven herinneren waar ik het ook al weer voor doe.”

 

Peter’s vrouw deed mee met zijn aangepaste levensstijl. “Het is erg fijn om zoiets samen te kunnen doen. De steun en solidariteit van mijn vrouw heeft me ontzettend geholpen.” Peter’s behandelaar, Monique, stelde voor dat hij zijn verhaal zou delen met Kom Verder. “Ze zei tegen me: jou is het gelukt, wees een inspiratiebron voor anderen. Daarom deel ik mijn verhaal.”