prof. dr. Guy Rutten

Persoonsgerichte diabeteszorg: van onderzoek naar implementatie

Koepelorganisaties zetten in op de transitie richting persoonsgerichte diabeteszorg. Tijdens het NDF Symposium Persoonsgerichte diabeteszorg op 2 april werden de resultaten gepresenteerd van een grootschalig onderzoek naar de toepassing van het diabetesjaargesprek als alternatief voor de gebruikelijke jaarcontrole. De conclusie van onderzoeksleider prof. dr. Guy Rutten was duidelijk: de zorg voor mensen met diabetes kan verder verbeterd worden door zorg op maat.

Rutten presenteerde de onderzoeksresultaten tijdens het Symposium Persoonsgerichte diabeteszorg aan een gemêleerd gezelschap van behandelaars en zorgverleners, beleidsmakers en onderzoekers die aanwezig waren tijdens het NDF Symposium. Uit het onderzoek blijkt dat het diabetesjaargesprek goed toepasbaar is, dat zowel zorgverleners als mensen met diabetes de nieuwe aanpak waarderen, en dat er gezondheidswinst te behalen is.

Veel deelnemers aan het NDF Symposium waren al bekend met het diabetesjaargesprek en hebben eigen ervaringen uit de praktijk. Het onderzoek biedt een wetenschappelijke onderbouwing voor het inzetten van het diabetesjaargesprek en de persoonsgerichte ontwikkeling van de diabeteszorg.

Meer informatie?

Naast de keynote van prof. dr. Guy Rutten over persoonsgerichte diabeteszorg in internationaal perspectief waren er op het het NDF Symposium Persoonsgerichte diabeteszorg presentaties over patiëntprofielen voor persoonsgerichte diabeteszorg, het diabetesjaargesprek in de spreekkamer, en digitale ondersteuning en leefstijlcoaching.

Wilt u meer lezen over de bijeenkomst of de presentaties van de sprekers bekijken? Zie de website van NDF.nl.