Het Leefstijlplein

 

Alle vragen en antwoorden over een gezonde leefstijl

Er is iets aan de hand in Nederland. Steeds meer mensen krijgen te maken met een chronische ziekte, zoals COPD, astma, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Miljoenen Nederlanders hebben één of soms meerdere chronische aandoeningen. Zij zoeken dagelijks een manier om met hun ziekte om te gaan. En wie nog niet ziek is, wil dit maar al te graag zo houden. Maar hoe? Dat vertellen we u tijdens het Leefstijlplein. Deze bijeenkomsten over gezond leven kunnen door uw zorgverleners worden georganiseerd.

 

Leefstijl als medicijn

We zijn gewend om pillen te slikken om ziekte te bestrijden of te voorkomen. Maar vaak is er met leefstijl ook veel te bereiken. Wetenschappelijk onderzoek maakt steeds duidelijker dat veel chronische aandoeningen voor een groot deel worden veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. En dat een gezónde leefstijl juist kan helpen om er minder last van te hebben. Of, beter nog, om chronische aandoeningen te voorkomen.

 

Wat die gezonde leefstijl dan is? Dat is voor iedereen anders, al zijn er een aantal basisregels over beweging, voeding, slaap en ontspanning die voor iedereen gelden. Die leggen we uit tijdens het Leefstijlplein. Je leefstijl veranderen doe je stap voor stap. De allereerste stap is cruciaal. Gezonder gaan leven begint met bewustwording. Weten dát u beter voor uzelf kunt zorgen. Hoe dan. En wie u daarbij kunnen helpen. Uw zorgverleners natuurlijk. En patiëntenverenigingen. Ook de mensen in uw omgeving kunnen u tot steun zijn. En dan zijn er ook nog allerlei e-health- toepassingen die het leven met een chronische ziekte makkelijker maken. Maar kennis is niet genoeg. Gezonder gaan leven lukt alleen als u het zelf echt wilt. En een plan hebt dat bij u past. Ook daar gaat het Leefstijlplein over.

“Ik voel me nu zoveel beter!”

Het Leefstijlplein is een initiatief van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund, een samenwerking tussen vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Onze visie: door beter voor jezelf te zorgen, kun je je zoveel beter voelen. Niets maakt dat duidelijker dan het verhaal van iemand met een chronische aandoening die daar daadwerkelijk in geslaagd is. Vandaar dat het verhaal van een ervaringsdeskundige, één van onze Kom Verder Ambassadeurs, een belangrijk onderdeel is van ieder Leefstijlplein. Het zijn mensen met een hart- en vaatziekte, diabetes of een longaandoening. Allemaal hebben ze er op een gegeven moment voor gekozen om zelf de touwtjes in handen te nemen. Ze zijn beter voor zichzelf gaan zorgen. En voelen zich nu ook een stuk beter. Ze hebben nu grip op hun ziekte, in plaats van dat hun ziekte hen in de greep houdt. En dat motiveert enorm om de gezonde leefstijl ook vol te houden.

Vraag uw zorgverlener om ook een Leefstijlplein te organiseren

Wilt u zich laten inspireren door zo’n ervaringsverhaal, en van uw zorgverleners horen hoe een gezonde leefstijl eruit ziet? Vraag hen dan of zij ook een Leefstijlplein willen organiseren. We ondersteunen hen daarbij met alle informatie die ze nodig hebben.

 

Uw zorgverleners vinden hier meer informatie. Download hier de brochure over het Leefstijlplein.

 De 10 modules van Het Leefstijlplein

 

1) Leefstijl als medicijn. Je hoort het steeds vaker: Leefstijl is het beste medicijn. Wat wordt ermee bedoeld? En wat betekent het voor jou? Zeven dingen die belangrijk zijn om te weten over leefstijlgeneeskunde.

 

2) Het verhaal van … : de persoonlijke ervaring van een Kom Verder Ambassadeur. 

 

3) Stap voor stap beter. Wat is een gezonde leefstijl en hoe bereik je die? In stapjes, op vier terreinen die elkaar enorm versterken: voeding, beweging, slaap en ontspanning.

 

4) Beweeg je beter. Wat is gezond bewegen? Waarom? Hoe doe je dat, hoe veel, hoe vaak? Wie helpt je hierbij en wat levert het op?

 

5) Lekker! Gezond eten. Wat is gezonde voeding? Wat doet het voor je lichaam, hoe val je op een lekkere manier blijvend af? Hoe kan goede voeding je helpen als je een chronische ziekte hebt of naar het ziekenhuis moet?

 

6) Slapen doet wonderen. Waarom is goed slapen zo belangrijk voor je gezondheid? Wat kun je zelf doen om beter te kunnen slapen, waarom helpt slapen om slank te worden en hoe kom je van slaappillen af?

 

7) Maak je niet dik: ontspan! Waarom zijn ontspanning gezond en stress zo ongezond? Hoe kun je vaker ontspannen en wie helpt je hierbij?

 

8) Tel uit je winst. Nu en later. Beter voor jezelf zorgen levert winst op veel manieren. Op de korte termijn: meer energie, vitaliteit en grip op een eventuele ziekte. Met minder, of soms zonder, medicijnen. Bovendien heb je meer kans om van al die winst te genieten, omdat gezond leven kan helpen ziektes te voorkomen.

 

9) Mijn gezondheid, mijn leven, mijn leefstijl. Vind je eigen motivatie, maak een plan dat bij je past en pak zelf de regie. Zo kun je niet alleen beginnen met je nieuwe leefstijl, maar er ook mee doorgaan. En volhouden!

 

10) Mijn zorg-team. Gezonder leven doe je samen met je zorgverleners: onder andere de huisarts, diëtist, fysiotherapeut, apotheker en ook de zorgverzekeraar. Zij zijn er voor jou. Hoe haal je er uit het beste uit en wat kun jij doen om de zorg goed te laten verlopen?

Kom Verder ambassadeur Han deelt zijn ervaring tijdens een Leefstijlplein