Hart- en vaatziekten

 

Wanneer je een hart- of vaataandoening hebt, moet je een nieuw evenwicht zien te vinden in je leven. Ondanks alles wil je het leven leiden, zoals je dat het liefste zou doen. Daar kunnen anderen je bij helpen: je arts en andere zorgverleners, je naasten, je werkgever, enzovoort. Zelf speel je daar uiteraard de grootste rol in, want het gaat om jouw lichaam, om jouw leven. Probeer zo veel als mogelijk is, het heft in eigen handen te nemen. Zo vergroot je de kans dat je de behandeling en zorg krijgt die bij jou past. Zo kom je eerder weer in evenwicht.

“Inmiddels ben ik weer de oude, maar met een nieuw hart”
“Ik zat in mijn eigen kleine wereld, vol pijn en ongemak. Ik had geen oog meer voor mijn omgeving”, vertelt Koos over de periode na zijn hartoperatie. In 2001 kreeg hij een nieuwe hartklep. Het revalidatietraject was lang en vooral psychisch zwaar. “Ik hoop dat ik met mijn verhaal lotgenoten kan inspireren: het komt goed.”

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Harteraad geeft meer informatie over wat hart- en vaatziekten zijn, en veel informatie over hoe om te gaan met je aandoening. Ook kun je bellen met de Infoloon van Harteraad, telefoonnummer 088 11 11 600 (gebruikelijke belkosten), en kun je brochures en folders bestellen.

 

De Hartstichting geeft voorlichting over hart- en vaatziekten, medisch onderzoek en behandelingen. Wil je meer weten over hart- en vaatziekten, symptomen en behandelingen? Lees de artikelen over de meest voorkomende aandoeningen.

Eigen regie & gesprek met je zorgverlener

We website Wat er toe doet is speciaal ontwikkeld voor mensen met een hartziekte, door Harteraad. Wat doet er toe in jouw leven, wat wil je eigenlijk met je gezondheid? Dat inzicht is waardevol. Voor jezelf en om te bespreken met naasten of je zorgverleners. Het draagt bij aan meer begrip, een beter gesprek en passende keuzes ten aanzien van je gezondheid.

 

3 goede vragen

Schrijf voor elke afspraak met je arts of andere zorgverlener je vragen op. Vertel wat je wensen zijn en hoe je situatie is zoals of je klachten hebt of dat je bijwerkingen hebt van medicijnen. Een goede hulp hierbij is het stellen van 3 goede vragen.

 

Beslis mee

Beslis mee: vraag welke mogelijkheden er zijn als het gaat om je gezondheid. Overleg met je zorgverlener over de voor- en nadelen van bepaalde keuzen in je behandeling. Kies wat het beste bij je leven en je doelen past. Je kunt hierbij de site begineengoedgesprek.nl gebruiken, een hulpmiddel dat de Patiëntenfederatie Nederland o.a. samen met Harteraad heeft ontwikkeld.

Wat kan ik zelf doen?

 

Bijeenkomsten

Harteraad (voormalige Hart&Vaatgroep) organiseert allerlei activiteiten, waaronder themabijeenkomsten in het land waar je andere patiënten en hun naasten kunt ontmoeten. Via regionale Hart&Vaat café’s kom je in contact met patiënten, betrokkenen en professionals. Alle activiteiten zijn overzichtelijk terug te vinden in de agenda.

 

Beweegaanbod in de buurt

Via deze Hartvaatwijzer vind je de ruim 250 sportorganisaties die zijn aangesloten bij Harteraad. Deze verenigingen bieden sport- en beweegactiviteiten onder deskundige begeleiding.

 

Omgaan met stress

Een training kan helpen om om te gaan met stress, in een groep of via internet met een e-training. Veel mensen met een hart- of vaatziekte ervaren stress, als ze thuis hun leven weer proberen op te bouwen, bijvoorbeeld uit angst voor nieuwe klachten, confrontatie met blijvende gevolgen van de aandoening, of problemen met werkhervatting. Harteraad bied je hulp bij het omgaan met stress. Hulp in de vorm gratis een (online) E-training of een groepstraining. Kies wat het beste bij jou past, zoals een (online) E-training, groepstraining of mindfulness oefeningen

Hoe doen anderen dat?

Ontmoet Kom Verder ambassadeurs die leren leven en omgaan met een chronische aandoening, zoals een hartziekte, diabetes type 1 of de chronische longaandoening COPD. Ze delen tips over leven met een chronische ziekte, die voor hen goed werken.

Koos komt verder

“Inmiddels ben ik weer de oude, maar met een nieuw hart”

Han komt verder

``We delen lekkere en gezonde recepten via WhatsApp.”

Samia komt verder

“Ik had geen idee dat sporten zoveel voor je kan betekenen”

Corry komt verder

``Het voelt fantastisch dat ik sinds kort helemaal van de medicijnen af ben``