EEN ERVARINGSDESKUNDIGE OVER: LEVEN MET DIABETES

Han Seijger woont in Veghel met zijn vrouw. Hij is sinds een paar dagen met pensioen: de afgelopen jaren werkte hij als technisch rechercheur. Dag en nacht was hij voor de baas inzetbaar, totdat hij zijn klachten niet langer kon negeren en een bezoek bracht aan de huisarts. Daar werd zijn bloed geprikt en kwam hij er tot zijn grote schrik achter dat hij diabetes heeft. Na het volgen van een leefstijlprogramma ging bij Han de knop op, en paste hij zijn voedings- en beweegpatroon aan. De insuline en de pillen mag hij vanaf nu achterwege laten. “Ik voel me werkelijk fantastisch”, vertelt Han.

Wat is diabetes?

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus.

 

De Diabetes Vereniging Nederland geeft meer informatie over wat diabetes is, en veel informatie over hoe om te gaan met je aandoening. Ook kun je bellen met de Diabeteslijn: 033 – 463 05 66

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Over voeding

Heb je diabetes, dan zal je voeding een belangrijke rol spelen om zo gezond mogelijk te blijven. De Diabetes Vereniging Nederland biedt veel advies over voeding bij diabetes. Op de online community DiabetesTrefpunt delen mensen met diabetes tips, recepten en ervaringen met voeding uit.

De Stichting Voeding Leeft heeft Keer Diabetes 2 Om, een programma om diabetespatiënten te helpen om door middel van voeding en beweging medicatie- en insulinevrij te worden. De Stichting Voeding Leeft organiseert informatiebijeenkomsten, meer informatie via keerdiabetesom.nl

Over beweging en leefstijl

Je leefstijl heeft veel invloed op de hoeveelheid glucose in je bloed. Regelmatig bewegen en niet te veel koolhydraten in je voeding maken veel verschil. Zeker als je diabetes type 2 hebt. Een gezonde leefstijl heeft veel effect. Je ervaart bijna onmiddellijk de voordelen: je bloedglucosewaarden dalen en je bent fitter. Ook mensen met diabetes type 1 hebben baat bij een gezonde leefstijl. Het is namelijk de beste manier om klachten en latere complicaties zoveel mogelijk te voorkomen. Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen extra schade oplopen. Een verstandige leefstijl is dan extra belangrijk. De Diabetes Vereniging zet een paar tips op een rij.

 

Zoek je een leuke, laagdrempelige manier om te bewegen? Sluit je aan bij een lokale wandelgroep, zoals Corry, die bij een lokale wandelgroep in Nijkerk aansloot. Inmiddels kun je op ruim 165 plekken in Nederland meelopen met de Nationale Diabetes Challenge.

 

In Nijmegen-Noord is de Herstelcirkel gestart, een project waarbij inwoners elkaar ondersteunen om gezond te worden en te blijven. Een groep mensen met diabetes type 2 krijgt daarbij professionele hulp bij gezonde voeding, meer bewegen en ontspannen.

Wat kan ik zelf doen?

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus.

Hoe doen anderen dat?

Ontmoet Kom Verder ambassadeurs met diabetes type 1 en 2. Ze delen tips over leven met diabetes, die voor hen goed werken.

Han komt verder.

``We delen lekkere en gezonde recepten via WhatsApp.”

Samia komt verder.

“Ik had geen idee dat sporten zoveel voor je kan betekenen”

Corry komt verder.

``Het voelt fantastisch dat ik sinds kort helemaal van de medicijnen af ben``

Richard komt verder.

“Die pomp geeft Pim meer vrijheid”

Mike komt verder.

“Ik weet dat het anders moet”

Angela komt verder.

“Door bewegen en anders eten kan ik mijn medicatiegebruik beperken”