“Er moest 18 kilo vanaf”

 

Nell is 72 jaar oud en stond veertig jaar voor de klas, inmiddels is ze met pensioen. Tegenwoordig staat ze weer af en toe voor een groep mensen om te vertellen over het Cool-project (Coaching op leefstijl) waardoor ze succesvol afviel en een gezonde leefstijl ontwikkelde.

 

“Ik ben geen typische Kom Verder Ambassadeur”, zegt Nell zelf. “Ik ben eigenlijk niet ziek.” Toch wil de 72-jarige dame zich graag inzetten voor Kom Verder. Ze heeft namelijk wel het heft in eigen hand genomen als het om haar gezondheid gaat. “Ik was te zwaar en moest afvallen, op deze manier begon ik namelijk wel gezondheidsrisico’s te lopen. Ik ben 18 kilo kwijtgeraakt en leef een stuk gezonder.”

Tijd om af te vallen

 

Nell kwam ruim anderhalf jaar geleden bij de praktijkondersteuner op controle. ‘U bent te zwaar en moet afvallen’, werd haar verteld. De praktijkondersteuner stelt voor dat Nell een diëtiste bezoekt, maar daar voelt Nell niets voor. “Ik ben een jojo’er, dat ben ik mijn hele leven al geweest. Zo’n dieet hou je een paar weken of maanden vol, daarna is het weer klaar. Ik zocht iets wat ik mijn hele leven vol kan houden, een structurele nieuwe levensstijl.”

 

De praktijkondersteuner bij de huisarts wijst haar op het zogeheten Cool-project dat in Oosterhout, Nell’s woonplaats, start. Dat project draait om Coaching op Leefstijl (COOL). “Meld me maar aan, zei ik, ik doe graag mee.” Het Cool-project gaat om een gezonde leefstijl aanleren, met aandacht voor voldoende beweging, slaap en voeding: wat krijg je binnen, wat koop je in de winkels? “We leerden om niet meer achteloos spullen in ons mandje te gooien, maar in de winkel eens goed op de labels te kijken wat er eigenlijk overal inzit.” Het project bestaat uit groepssessies en uit individuele gesprekken met een coach.

Groepsdruk

 

De deelnemers in de groep van Nell hebben uiteenlopende klachten of problemen, van diabetici tot mensen met een te hoge bloeddruk. “In het begin is het even wennen: je kent elkaar natuurlijk niet. Maar al snel merk je dat zo’n groep mensen voor een goede portie groepsdruk zorgt. Ik heb in de groep laten weten dat ik af wil vallen en ik wil niet afgaan voor deze mensen. Voor mij werkte dat goed.”

 

Niet alle deelnemers bereikten hun doelen, vertelt Nell. “Je krijgt handvaten aangereikt, maar je moet ze zelf willen pakken. Je wordt niet gecontroleerd of op de weegschaal gezet, tussen de sessies door moet je het echt zelf doen. Voor mij werkte de aanpak in ieder geval goed. Ik ben 18 kilo kwijtgeraakt.”

Ander eetpatroon

 

In Nell’s geval kwam het afvallen met name door het omgooien van het eetpatroon. “Ik ben overgestapt op een vrij strikt en sober dieet. Ik begon met een stevig ontbijt met yoghurt, havermout en nootjes. Lunch zijn twee crackers en in de avond 250 gram groente met vlees, vis, kaas of noten. Als toetje nog wat fruit. Door de dag heen eet ik geen tussendoortjes, ik drink alleen water, thee of koffie.”

Wel blijven genieten

 

Natuurlijk houdt ook Nell zich weleens iets minder strak aan haar dieet, vertelt ze zelf. “Als we op zondagavond uit eten gaan, dan eet ik wel wat anders. Het verschil is alleen dat ik nu op maandag denk: ik pak het weer goed op, en ik voorheen dacht: het is toch al misgegaan, laat maar zitten. Nu gun ik het mezelf om af en toe te genieten, anders hou je het niet vol.”

 

Een fanatieke sporter is ze overigens niet, maar Nell beweegt wel iedere dag. “Ik woon vijf hoog op een appartement. Ik neem iedere dag minimaal twee keer de trap omhoog. Ik ga ook af en toe stuk fietsen en doe iedere dag een beetje yoga. Naar de sportschool gaan is niets voor mij: ik pas mijn extra lichaamsbeweging gewoon in mijn dagelijks leven.”

Vergoeding

 

Inmiddels is Nell alweer zes maanden op haar streefgewicht. “Ik ben nog steeds betrokken bij het project, dat motiveert natuurlijk. Tot 2018 hebben we om de drie maanden nog een bijeenkomst, een groepssessie. Daarnaast word ik af en toe gevraagd om ergens te komen vertellen over mijn ervaring met het Cool-project. Bijvoorbeeld door zorgverzekeraar CZ.”

 

Als verzekerde bij CZ werd Nell’s deelname aan het Cool-project vergoed door haar verzekeraar. “Er is mij weleens gevraagd of ik ook zou betalen om mee te doen. Als het binnen het redelijk is wel. Ik ben zo tevreden, daar wil ik best wat voor betalen. Ik weet alleen ook dat er mensen in mijn groep zaten die niet waren gekomen als ze zelf mee hadden moeten betalen. Door het project gratis aan te bieden hou je het laagdrempelig, dat is belangrijk.”

 

Meer weten over Coaching op Leefstijl?