Aftrap Nationale Diabetes Challenge, Den Haag. De komende drie jaar werkt de Bas van de Goor Foundation in Den Haag met lokale partners aan een vitalere stad. Met een duidelijke regievoerder geven we op lokaal niveau uitvoering aan de ambities zoals die geformuleerd zijn in het Nationale Preventie- en Sportakkoord.

Nationale Diabetes Challenge 2019 van start

Op 21 mei 2019 gaf staatssecretaris Paul Blokhuis het startsein voor de Nationale Diabetes Challenge 2019. Hij deed dit in Den Haag, waar verschillende partijen uit het zorg-, sport en sociale domein een intentieverklaring ondertekenden om de komende drie jaar samen te gaan werken aan een gezonde en vitale stad, onder andere door mee te doen aan de Nationale Diabetes Challenge.

Onder andere Gemeente Den Haag, zorgverzekeraar Menzis, Zorggroep Hadoks, X-tra en Lijn 1 zetten, samen met de Bas van de Goor Foundation, hun handtekening onder de voorgenomen samenwerking. Ze committeren zich aan een driejarige samenwerking om een gezonde preventieve basis in Den Haag te bouwen en zoveel mogelijk Haagse inwoners op een laagdrempelige manier te kunnen laten bewegen. Onderdeel daarvan is het organiseren van de Nationale Diabetes Challenge in 2019, 2020 en 2021 in Den Haag.

Ook Lijn1, Zelfzorg Ondersteund!, Noaber Foundation, Staatsbosbeheer, Voedingscentrum, LUMC en TNO tekenden de intentieverklaring. “Wat hier gebeurt past perfect in het Nationale Preventieakkoord”, aldus staatssecretaris Blokhuis. “Samen bewegen, gezond leven. Ik vind het geweldig dat zoveel partijen met elkaar dit initiatief hebben genomen.”

Ook NDC-deelneemster Joy Slaa reisde af naar Den Haag voor de aftrap van de Nationale Diabetes Challenge. Ze vertelt: “Het samen lopen is voor mij een stok achter de deur en heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer aan de medicatie hoefde. Bovendien ben ik 21 kg afgevallen.”

230 locaties

Niet alleen in Den Haag, maar op ruim 230 locaties in het land starten deze maand deelnemers met wekelijkse wandelingen onder begeleiding van professionals uit zorg-, sport en sociaal domein. Zo gaan ze aan de slag om hun leefstijl en gezondheid te verbeteren. Voornamelijk mensen met (kans op) diabetes doen mee, maar ook mensen met andere aandoeningen kunnen deelnemen aan een lokale wandelchallenge. Na 20 weken sluiten deelnemers de challenge af tijdens het NDC Festival, dat op 28 september plaatsvindt in de Uithof in Den Haag, tegelijk met de afsluiting van de Nationale Sportweek.

Maatschappelijke baten

ZO! draagt bij aan de kennis en monitoring over de effecten van de Nationale Diabetes Challenge. Een van de lokale Social Return on Investment (SROI) analyses die ZO! laat uitvoeren in 2019 is in Den Haag. Daar wordt gemeten wat de maatschappelijke en economische kosten en baten zijn van de Nationale Diabetes Challenge.

 

Over de Nationale Diabetes Challenge

Wilt u meer informatie over de Nationale Diabetes Challenge? Kijk op: www.nationalediabeteschallenge.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Bas van de Goor Foundation via: ndc@bvdgf.org.