COPD challenge

Tweede Nationale COPD challenge na succesvolle eerste editie

Na het succes van de Nationale Diabetes Challenge startte in 2018 de eerste COPD challenge, een wandel-challenge speciaal voor mensen met een chronische longziekte. De Nationale COPD challenge is een samenwerking van de Bas van de Goor Foundation en het Longfonds, ontwikkeld samen met Move2Improve. Onderzoek naar eerste Nationale COPD Challenge liet een gemiddelde toename van fysieke activiteit bij deelnemers van maar liefst 35% zien.

Move2Improve is een werkgroep van longartsen en onderzoekers in samenwerking met AstraZeneca. Vanuit deze werkgroep ontstond het idee om COPD-patiënten op een laagdrempelige te stimuleren om te bewegen. Het succes van de Nationale Diabetes Challenge was de aanleiding voor een gesprek met de Bas van de Goor Foundation.

“Zouden we zo’n wandel challenge ook kunnen organiseren voor mensen met COPD? Dat was de concrete vraag aan de Bas van de Goor Foundation. Het Longfonds is vanaf de start betrokken voor inhoudelijke expertise en haar netwerk in het longenveld”, zegt Larissa Exalto, projectleider bij Longfonds.

Drie maal per week wandelen

In 2018 startte de eerste editie van de COPD challenge, waarbij op drie locaties mensen met een chronische longaandoening samen met hun zorgverleners wekelijks wandelden. Gedurende 20 weken wandelen deelnemers met COPD drie maal per week een uur in groepjes. Eenmaal per week doen zij dit samen met hun zorgprofessional (bijvoorbeeld longverpleegkundige, longarts of fysiotherapeut). De wandelafstand wordt langzaam opgebouwd, met als doel het afleggen van een finalewandeling van 3 of 5 km.

Ervaring opdoen

“Deze pilot was voor de initiatiefnemers belangrijk om ervaring op te doen. Welke afstanden zijn handig, kunnen we de COPD challenge op dezelfde manier organiseren als de diabetes challenge? COPD een complexe aandoening, die goede begeleiding vereist: mensen kunnen heel benauwd worden tijdens inspanning en bewegen. Daarom is het belangrijk dat een fysio, longarts of longverpleegkundige mee loopt met de wandeling” aldus Exalto. “We kwamen er bijvoorbeeld achter dat 3 en 5 km behoorlijk pittig bleken voor veel deelnemers, het wandeltempo ligt veel lager. Ook zijn er meer pauzes nodig.”

De eerste Nationale COPD Challenge was een groot succes. Dat blijkt niet alleen uit de ervaringen van deelnemers, maar ook uit een onderzoek dat Move2Improve deed. Het lotgenotencontact, contact met de zorgprofessional, het plezier en de positieve ervaring met bewegen waren de belangrijkste succesfactoren. Alle deelnemers hebben het programma volbracht. Het onderzoek liet een gemiddelde toename van fysieke activiteit van maar liefst 35% zien.

“Anders dan diabetes type 2, is COPD is een progressieve ziekte, waarbij je niet van de medicatie af kunt komen. Daarom is onderzoek belangrijk om te weten wat het effect is van een interventie zoals de COPD challenge”, zegt Exalto. “Meedoen aan een wekelijkse wandeling doet veel voor iemands energieniveau. Doordat mensen in beweging komen, kunnen ze in het dagelijks leven ook meer ondernemen. Dat vergroot de kwaliteit van leven, doordat je niet alleen maar thuis in een stoel zit.”

Challenge in 2019

Op dit moment wordt er op 16 locaties – waaronder ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, fysiopraktijken – in Nederland gewandeld. Meer dan 200 mensen met COPD hebben zich ingeschreven. Op 28 september vindt de finale van de COPD challenge plaats.

Bekijk hier meer informatie over de onderzoeksresultaten van de COPD challenge, en de website van de nationalecopdchallenge.nl voor alle deelnemende locaties.