Mike_KomVerder

Kom Verder ambassadeur Mike deelt ervaring bij RTL Nieuws

Mike de Wit is Kom Verder ambassadeur: hij deelt zijn ervaringen over leven met een chronische ziekte met anderen, onder andere in deze video. Afgelopen weekend werd Mike geïnterviewd door nieuwszender RTL, die een reportage maakte over zelfmanagement bij diabetes en het flash glucose monitoring (FGM) systeem dat Mike gebruikt.

Mike is 53 en woont samen met zijn vrouw en twee dochters in Hilversum. Hij werkt al meer dan vijfentwintig jaar als buschauffeur in het openbaar vervoer. “Mijn werk is nu nog prima te combineren met mijn diabetes. Er zijn weleens lastige momenten, maar het valt er goed in te passen.”

Mike heeft zijn diabetes inmiddels goed onder controle, mede dankzij zijn flash glucose monitoring systeem. “Ik gebruik het Freestyle Libre systeem: dat is een apparaatje waarmee continu mijn bloedsuikerspiegel gemeten wordt. De sensor zit op mijn bovenarm geplakt, met een kort naaldje onder de huid. Met de bijhorende scanner kan ik op ieder moment, dus ook tijdens het rijden op de bus, binnen een paar tellen controleren wat mijn waardes zijn, dit kan ook met een app op m’n smartphone. Maar dan niet tijdens het rijden hoor! Ook in het spuiten van insuline ben ik heel behendig geworden: als ik het achter het stuur doe als de bus stilstaat, dan hebben de passagiers het niet eens door.”

RTL Nieuws maakte een reportage over het Freestyle Libre systeem dat Mike gebruikt en zijn oproep om het apparaatje vergoed te krijgen. Mike betaalt de sensor nu uit zijn eigen zak, en wil dat dit in het basispakket komt. De Diabetesvereniging Nederland en verzekeraar Zilveren Kruis – die momenteel voor 1300 diabetespatiënten de sensor verzorgt als experiment – staan hier ook positief tegenover, meldt RTL. De eerste resultaten zijn positief, maar het Zorginstituut wil eerst dit onderzoek en andere onderzoeken afwachten.

Bekijk Mike’s verhaal bij RTL Nieuws hier.