Foto Tamara de Weijer Arts en Voeding

Huisarts Tamara de Weijer: “Ik denk dat 50 tot 70 procent kan stoppen met pillen slikken”

Met een dieet kunnen veel diabetespatiënten stoppen met pillen en insuline, aldus huisarts en voorzitter van de stichting Arts en LeefstijlTamara de Weijer. Deze week verschijnt een handleiding voor huisartsen om diabetespatiënten te helpen afbouwen met medicijnen.

Nederland telt 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. De meesten slikken daar medicijnen tegen, terwijl dat vaak niet hoeft. Met een gezonde leefstijl en een dieet kan misschien wel de helft stoppen met medicijnen, aldus Tamara de Weijer, maar weinig artsen weten dat. In de opleiding geneeskunde is weinig aandacht voor medicatie-afbouw en de effecten van leefstijl op medicatie.

Deze week verschijnt de eerste handleiding voor huisartsen om diabetespatiënten te helpen afbouwen met medicijnen. In november beginnen de eerste nascholingen, geïnitieerd door de artsenvereniging Arts en Leefstijl, en zorgverzekeraar VGZ. “De handleiding wordt uitgereikt bij scholingen. Het is belangrijk dat deze veilig en verantwoord wordt gebruikt en daarvoor is deze scholing ontwikkeld”, zegt De Weijer.

Metformine voorschrijven

“In de richtlijn voor huisartsen staat ‘leefstijl’ bij diabetes op nummer één, maar in de praktijk wordt die stap overgeslagen en schrijft de huisarts meteen metformine voor om de bloedsuikerspiegel te laten dalen”, zegt De Weijer in gesprek met NRC. “En als de pillen onvoldoende werken ook nog insulinetherapie. We hebben allerlei opbouwhandleidingen, maar geen afbouwprogramma. Dit is voor zover wij weten de eerste handleiding om de medicatie te stoppen. We noemen het ‘paprika in plaats van pillen’ maar het gaat uiteraard om een brede leefstijlverandering.”

Volgens De Weijer is er een mentaliteitsverandering nodig bij (huis)artsen. “Collega huisartsen en medisch specialisten zien steeds meer in dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is, om patiënten te motiveren tot een gezondere leefstijl. Met name de jongere generatie artsen heeft dat echt door”, aldus De Weijer in een eerder interview met ZO!.

Gemotiveerd om af te vallen

Waarom schrijven artsen zo makkelijk pillen voor? “Ik hoor vaak: patiënten zijn niet gemotiveerd om af te vallen, ze houden het niet vol, het is niet onze taak, het kost te veel tijd of er is geen bewijs dat het werkt. Dat laatste is niet waar. En ik vind het juist wel de taak van de arts. Je kunt signaleren, motiveren, doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of fysio en nazorg leveren. Vergeet niet, als je niets doet zie je die patiënt ook een paar keer per jaar, dat kost ook tijd.”

Wanneer kunnen mensen met diabetes type 2 beginnen de medicatie af te bouwen? “Meteen, want zodra je anders gaat eten, gaan je suikerwaarden omlaag. Dat is een enorme motivator, want je wordt direct beloond voor je goede gedrag. Dat stoppen kan griezelig zijn, maar als de huisarts hen helpt, hebben patiënten er vaak wel vertrouwen in. Het maakt het vak van huisarts ook leuker. De meeste mensen willen helemaal geen pillen. Je geeft mensen hun leven terug.”

Lees het gehele interview met Tamara de Weijer: “Ik denk dat 50 tot 70 procent kan stoppen met pillen slikken” op NRC.nl.