astma COPD inhalator

Longpatiënten aan het werk met werkwijzers

Het Longfonds ontwikkelde twee werkwijzers, bedoeld voor mensen met astma en met COPD. De werkwijzers moet mensen met longziekten helpen om aan het werk te blijven. Bijvoorbeeld met tips over hoe je verzuim en uitval kunt voorkomen of beperken. En informatie over rechten, plichten en procedures rondom werk. De werkwijzers zijn gratis te bestellen via longfonds.nl/bestellen.

Werkwijzers ondersteunen longpatiënten

In Nederland zijn er circa 1 miljoen mensen met een chronische longziekte, waarvan een groot deel werkt. Veel mensen met astma krijgen last van de ziekte op jonge leeftijd, als ze nog niet aan het werk zijn. De meeste mensen met COPD krijgen de eerste klachten meestal op latere leeftijd als ze nog aan het werk zijn.

Werk is een belangrijk onderdeel in het leven, waardoor mensen onafhankelijk zijn en een rol in de maatschappij hebben. Tegelijkertijd is het is ook één van de plekken waar veel longklachten zoals benauwdheid en vermoeidheid goed voelbaar zijn.

Regie nemen

De werkwijzers helpen mensen met een longziekte door de huidige werksituatie in kaart te brengen, tips om het werk goed te laten samengaan met de longziekte, maar ook door informatie over wettelijke regelingen zoals de WIA.

Met de werkwijzers kunnen mensen meer de regie nemen in het hun eigen werksituatie. Veel longpatiënten hebben nu geen kennis over hun rechten, of mogelijkheden die de wet hen biedt om werk aan te passen. De Werkwijzers gebruiken ervaringen van andere werknemers met een longziekte om goede ideeën te geven. Ook spoort de Werkwijzer aan om het gesprek met werkgever en bedrijfsarts aan te gaan. Zo wordt de positie van mensen met een chronische longziekte op de arbeidsmarkt versterkt.

De Werkwijzers zijn online te downloaden of te bestellen.

Werkwijzer COPD

Werkwijzer Astma