astma COPD inhalator

Longfonds maakt documentaire over COPD

Op 15 november jl. was het Wereld COPD Dag. Wereldwijd hebben miljoenen mensen COPD. Maar wat betekent het om deze ziekte te hebben? En hoe voelt het om continu zo benauwd te zijn? Om een beeld te geven van deze chronische aandoening maakte het Longfonds de documentaire BENAUWD.

“Iedereen weet wat longkanker is, maar niemand weet wat COPD is. COPD is ernstige kortademigheid. Ik heb nog maar 23 procent longcapaciteit”, vertelt Lia Breed in de documentaire.

In 2007 krijgt Lia Breed, oud-politieambtenaar, te horen dat ze ernstig COPD heeft. Door de ziekte moet Lia net voor haar pensioen stoppen met werken. In de documentaire laat regisseur Nina de Vriendt zien hoe Lia’s leven er nu uitziet. Inmiddels heeft Lia een longcapaciteit van nog maar 23 procent. Het gevolg is dat simpele alledaagse handelingen, zoals traplopen, schoonmaken en aankleden, niet of nauwelijks meer gaan. Door de beperkte longcapaciteit heeft Lia veel last van ernstige benauwdheid: “Je weet niet waar je de lucht vandaan moet halen. Je begint te zweten, heel erg te zweten, want je krijgt geen lucht naar binnen.”

Bekijk hier de documentaire BENAUWD of lees meer op de site van het Longfonds: