Leefstijlverandering met Doen en Blijven Doen

Het boek over de methode Doen en Blijven Doen voor eerstelijns zorgverleners is vernieuwd. Doen en Blijven is een methode voor zorgverleners om patiënten te begeleiden naar gezond gedrag en eigen regie. Auteur en eerstelijns GZ-psycholoog Frank Verhulst vertelt: “Het is een toegankelijke en compacte methode die je in korte tijd kunt leren.” 

Doen en Blijven Doen is een methode voor gedragsverandering bij mensen met een chronische ziekte, waarbij de zorgverlener en de cliënt zes stappen doorlopen:

  • Openstaan: eraan toe zijn, bereid zijn om na te denken en in gesprek te gaan over wat leven met de ziekte vraagt.
  • Begrijpen: weten wat er aan de hand is, wat eraan te doen valt en wat iemand zelf kan doen.
  • Willen: afwegingen maken tussen mogelijkheden en tot een besluit komen (intentie) om zelf aan de slag te gaan.
  • Kunnen: hulpmiddelen en technieken leren hanteren, vaardigheden beheersen.
  • Doen: zelf in actie komen en de voorgenomen veranderingen doorvoeren.
  • Blijven doen: volhouden, successen vieren, leren wat nóg beter kan, opnieuw beginnen als het niet is gelukt.

 

Coping

“Als je weet hoe iemand omgaat met zijn gezondheid en wat iemand wil, dan kun je gezamenlijk bepalen of zelfmanagement een geschikte manier is om aan de gezondheid te werken en hoe je dat het beste kunt doen. Naast de stappen voor gedragsverandering kijken we ook naar persoonsgebonden factoren”, aldus Frank Verhulst. “Dan moet je denken aan: waar legt de cliënt de regie over de gezondheid, bij de zorgverlener of bij zichzelf? Wat speelt er in relatie tot gezondheid in het leven van de cliënt? Wat zijn daarbij de problemen en wat is zijn emotionele gesteldheid: angstig of depressief? En hoe gaat iemand om met zijn ziekte (coping)?”

De methode en training Doen en Blijven Doen is opgenomen in de Instrumentenkiezer van Zelfzorg Ondersteund. Lees meer over de nieuwe methode op Zorgvoorbeter.nl of de website doenenblijvendoen.nl.