Leefstijlgeneeskunde is nodig voor echte trendbreuk in de zorgkosten

Leefstijlgeneeskunde is nodig voor een echte trendbreuk in de zorgkosten. Dat schrijven Martijn van Winkelhof, fiscaal econoom, Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en trendwatcher Adjiedj Bakas in een artikel in het Financieel Dagblad. Ook in dagblad Trouw vragen ze aandacht voor het onderwerp: patiënten zijn beter af met een andere leefstijl dan met een pil.

Samen met andere artsen en wetenschappers hielden ze afgelopen week een pleidooi voor een omslag in de zorg. Leefstijlgeneeskunde kan volgens Pijl, Winkelhof en alle aangesloten wetenschappers veel winst opleveren, aangezien veel ziekten en klachten mede worden veroorzaakt door leefstijlfactoren als te weinig bewegen, overgewicht en slechte voeding.

Volgens cardioloog Janneke Wittekoek kan zelfs een groot deel van de hart- en vaatziekten voorkomen worden door leefstijlaanpassingen: niet roken, veel groenten eten en genoeg bewegen. Zo’n tachtig procent van alle hart- en vaatziekten kan voorkomen worden door gezond te leven, zo blijkt uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie, zegt Wittekoek in gesprek met NOS.

Meer lezen?

Leefstijlgeneeskunde: nodig voor fundamentele omslag in de zorg

Leefstijlgeneeskunde nodig voor echte trendbreuk in de zorgkosten

Gezonde leefstijl kan tachtig procent hart- en vaatziekten voorkomen