Kijksluiter

Kijksluiter wint prijs voor toegankelijke digitale zorg

Pharos Expertisecentrum wil eHealth toegankelijk maken voor iedereen, ook voor mensen die met moeite met lezen en schrijven of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. De inzet van eHealth kan bijdragen aan de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van preventie en zorg, en kan tegelijkertijd zelfmanagement versterken. Maar dan is het wel belangrijk dat eHealth voor iedereen toegankelijk is. Pharos startte daarom het eHealth4all initiatief, op zoek naar het beste idee voor een zorg- of gezondheidsapp die geschikt is voor iedereen.

Op 26 januari werd de prijs voor het beste idee voor een zorg- of gezondheidsapp uitgereikt. Uit vijftig inzendingen verkoos de jury de inzending van Zorganimaties als beste idee voor een app die begrijpelijk en toegankelijk is voor iedereen. De jury bestond uit specialisten van diverse zorgorganisaties en mensen uit de doelgroep – (voormalig) laaggeletterden – zelf. De criteria die de jury meenam in haar oordeel waren onder andere of de app voor iedereen bedoeld is, verbinding heeft met (preventie en) zorg, binnen een jaar te realiseren is en of de app een herkenbaar probleem adresseert, waar veel mensen mee te maken hebben.

Kijksluiter won de eerste prijs ter waarde van 10.000 euro. Kijksluiter is een initiatief van het bedrijf Zorginnovatie.nl, en is een bibliotheek van ruim 1.000 videoanimaties, waarin de essenties van een officiële bijsluiter in begrijpelijke spreektaal worden uitgelegd aan een gebruiker. Kijksluiter is inhoudelijk volledig gebaseerd op de bijsluiter, maar vervangt deze niet.

Service voor apotheek

Kijksluiter is een service die een apotheek aan de patiënt kan aanbieden. Kijksluiter is beschikbaar voor meer dan 95% van alle geneesmiddelen die voor de eerste keer worden uitgegeven in de apotheek, zodat de apotheker of assistent bijna altijd naar Kijksluiter kan verwijzen. De video’s kunnen in de apotheek worden bekeken, maar Kijksluiter video’s zijn primair bedoeld om thuis in alle rust bekeken te worden.

Turks, Engels en Arabisch

Apothekers kunnen de video ook personaliseren, door geslacht, leeftijd en de indicatie waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven in te voeren. Kijksluiter vertelt waarvoor het geneesmiddel wordt gebruikt, wat de gebruiker kan verwachten en waar men op moet letten bij het gebruik van de medicatie. Begin 2017 zal Kijksluiter beschikbaar zijn in verschillende talen, waaronder Engels, Turks en Arabisch.