Kernwaarden van de huisartsenzorg

Gezamenlijk, continu, persoonsgericht en medisch generalist. Het zijn de herijkte kernwaarden van de huisartsenzorg. De herijkte kernwaarden en kerntaken zijn het resultaat van het project ‘Toekomst huisartsenzorg’, een samenwerking tussen acht huisartsenorganisaties (LHV, NHG, InEen, VPHuisartsen, HetRoerMoetOm, LOVAH, IOH en LHOV).

Woudschoten conferentie

Op 21 januari 2019 zijn de resultaten gepresenteerd voor de herijking van de kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg in congrescentrum Woudschoten in Zeist. Tijdens de Woudschoten conferentie werd door ruim tweehonderd aanwezigen gedebatteerd over de toekomst van de huisartsenzorg en de kernwaarden en kerntaken van de huisarts. De resultaten van de Woudschoten conferentie zijn gebundeld in een interactief verslag van de dag.

Medisch generalisten die persoonsgericht werken

Huisartsenorganisaties en brancheverenigingen bogen zich gezamenlijk over de nieuwe kernwaarden en kerntaken​. Wat vindt de moderne huisarts belangrijk? Wat ziet hij of zij als zijn waarden en taken? Om die vragen te beantwoorden is een inhoudelijke commissie niet over één nacht ijs gegaan, zegt Henriette van der Horst, hoogleraar Huisartsengeneeskunde en voorzitter van de inhoudelijke commissie.

Voorafgaand aan de conferentie hebben in twee maanden tijd in heel Nederland zeventig denksessies voor huisartsen en huisartsen in opleiding plaatsgevonden. De opbrengsten van alle denksessies werden door middel van een enquête gevalideerd. In die enquête werden vragen geformuleerd over waarden en kerntaken, maar ook stellingen over een aantal thema’s geponeerd.  Uiteindelijk waren er onder de respondenten 3109 huisartsen en 345 aios. Dit project werd op 21 januari afgesloten met een conferentie voor huisartsen op Woudschoten, de plek waar 60 jaar eerder de eerste kernwaarden van de huisartsenzorg zijn opgesteld.

Lees meer over de conferentie en vervolgstappen op de LHV-website.