Keer diabetes type 2 om

Kun je, als diabetes patiënt type 2, van je ziekte afkomen? Wel als het aan de organisatie Voeding leeft ligt, die met Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma een leefstijlprogramma aanbiedt voor diabetes patiënten. Voeding leeft wil een nieuwe kijk op voeding geven. Volgens de organisatie achter Keer diabetes2 Om: “Diabetes type 2 is tot 80% van de gevallen omkeerbaar. Je hoeft dan niet minder, maar ánders te eten – veelal smaakvoller.”

Het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma is ontwikkeld door de onafhankelijke stichting Voeding Leeft in samenwerking met InnovatieNetwerk, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. In het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma werken patiënten met diabetes type 2 in een half jaar tijd naar een structurele leefstijlverbetering. Ze worden daarbij ondersteund en gecoacht door een diëtist, coach, praktijkondersteuner huisarts en kok.

Naast het belang van gezonde en verse voeding is er in het groepsprogramma aandacht voor andere belangrijke zaken zoals beweging, stress en ontspanning. Het groepsprogramma bestaat uit twee dagen cursus, gevolgd door drie terugkomdagen verspreid over een half jaar. Ook is er gedurende het programma online contact met de deelnemers en het Voeding Leeft team.

Anders eten

Volgens Voeding Leeft is de huidige opvatting dat patiënten met diabetes minder kilocalorieën moeten eten en veel moet bewegen. Maar volgens de organisatie werkt dat energie beperkte dieet, met mager en minder, niet. Patienten met diabetes type 2 moeten op zoek naar de juiste voeding. “Voeding die smaakvol is, goed voedt en die voldoende energie geeft om weer met plezier in beweging te komen. Voeding waarbij je je lekker voelt, omdat je bloedsuikers direct dalen.”

Groepsprogramma

Voeding Leeft werkt samen met zorgverzekeraar VGZ en Zorggroep Synchroon. Sinds maart 2016 is er weer een nieuwe groep gestart met het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma. De verwachting is dat vanaf januari 2017 het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma door zorgverzekeraar VGZ (deels) zal worden vergoed en het op meerdere plaatsen in het land zal worden gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden.

Over het Voeding Leeft Groepsprogramma heeft de organisatie een documentaire gemaakt, die inmiddels al ruim duizend keer bekeken is. Daarin komen patiënten aan het woord over hun ervaringen, samen met hoogleraren, internisten, huisartsen en specialisten. De hele documentaire is hier te bekijken: