Inwoners werken aan gezondheid met herstelcirkel in de wijk

Inwoners werken aan gezondheid met herstelcirkel in de wijk

In Nijmegen-Noord helpen twintig mensen met diabetes elkaar door gezonder te eten, meer te bewegen en beter te ontspannen. Het project ‘Herstelcirkel in de wijk’ is een initiatief van twee huisartsenpraktijken in Lent en Oosterhout, verenigd in zorggroep Stielo. Het project wordt geëvalueerd door onderzoekers van het Radboudumc. Zorgverzekeraar Menzis ondersteunt het project Herstelcirkel in de wijk.

Herstelcirkel in de wijk biedt volgens de initiatiefnemers een unieke aanpak in het keren van diabetes type 2: burgers werken in een coöperatie aan hun herstel. Ze maken met elkaar afspraken over beweging, gezonde voeding en grip houden op hun gezondheid.

Hoe werkt een Herstelcirkel?

Een Herstelcirkel bestaat uit 20 tot 25 deelnemers, onder begeleiding van een zogeheten leefkrachtcoach en regisseur, in samenwerking met huisartsen en praktijk-ondersteuners. De deelnemers pakken zelf de regie, zodat de veranderingen in leefstijl ook op lange termijn blijven bestaan. De groepsdynamiek kan veel betekenen, vaak meer dan een afspraak met de huisarts. Deelnemers wisselen tips uit over gezonde voedingsgewoontes, wandelen samen en nodigen leefstijldeskundigen uit. Meedoen aan Herstelcirkel is niet vrijblijvend. Deelnemers verbinden zich voor minimaal een jaar aan deze afspraken.

In groepsverband aan leefstijl en gezondheid werken is een vaak succesvolle methode, die ook door organisaties als Voeding Leeft en de Nationale Diabetes Challenge wordt gebruikt. “De groepsdynamiek betekent vaak meer voor gedragsverandering dan het contact in de spreekkamer”, zegt Henk Schers, huisarts en onderzoeker bij het Radboudumc, die bij Herstelcirkel in de wijk betrokken is.

“Ik merk echt verbetering”

Deelnemer Erin (42) houdt een blog bij over haar ervaringen met de Herstelcirkel. “Toen ik begin dit jaar hoorde dat ik diabetes type 2 heb, kwam dat ontzettend hard binnen. Ik wilde heel graag mijn eet- en beweeggewoontes veranderen, maar dat bleek knap lastig vol te houden. Toen ik hoorde van de Herstelcirkel, heb ik dat meteen met beide handen aangegrepen. Dit is precies wat ik nodig heb. We zijn nu bijna twee maanden bezig en ik merk echt verbetering.”

“We zijn al een paar keer bij elkaar geweest. We leren veel van elkaar, van onze Leefkrachtcoach en van de deskundigen die we uitnodigen, zoals een diëtist. We gaan kookworkshops volgen, hoe je gezond én lekker kunt koken. En binnenkort gaat iemand ons wegwijs maken in de supermarkt: hoe doe je gezond boodschappen?”

Vanaf vandaag is de nieuwe website van Herstelcirkel in de wijk gelanceerd. Hier staan onder meer ervaringen van de deelnemers, en een overzicht van welke kennis en vaardigheden de deelnemers zich eigen maken wanneer ze deelnemen aan een herstelcirkel in hun wijk.