Han gezonde leefstijl

Oproep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen: “Kabinet, investeer in leefstijl”

Met 60.500 diabetes patiënten per jaar, komen er per week 1.163 en per dag 166 mensen met diabetes type 2 bij in Nederland. Diabeteszorg kan beter en jaarlijks 2 miljard goedkoper wanneer het kabinet investeert in leefstijl, zegt een groep hoogleraren, artsen en (voedings-)deskundigen. In een opiniestuk in NRC schrijven ze dat bijna 40 procent van de patiënten met diabetes type 2 zonder medicijnen kan na een leefstijlinterventie.

Diabetes type 2 levert een zeer omvangrijke bijdrage aan de ziektelast, zorgconsumptie en zorgkosten in Nederland, schrijven de auteurs. De directe zorgkosten daarvoor bedragen jaarlijks circa twee miljard euro, maar de indirecte kosten liggen veel hoger: diabetes type 2 gaat vaak gepaard met complicaties en komt vaak samen voor met andere aandoeningen zoals depressie, hart- en vaatziekten en nierziektes.

Medisch en financieel succes

Het bewijs voor het effect van leefstijl-programma’s als Keer Diabetes2 Om wordt volgens de auteurs ook ondersteund door declaratiedata van een zorgverzekeraar. Uit een studie naar declaratiecijfers bij patiënten die een leefstijlinterventieprogramma (in dit geval ‘Keer Diabetes2 Om’) volgen blijkt dat na een jaar voor veruit het merendeel geen zware en dure diabetesmedicatie, zoals insuline, meer gedeclareerd wordt. Ook zijn er minder bloeddrukverlagende middelen en cholesterolverlagers nodig.

Twee deelnemers aan Keer Diabetes2 Om vertellen tegen NOS wat het effect is van dit leefstijl-programma. Ze zijn kilo’s afgevallen, gebruiken minder of geen medicatie, en bewegen veel gemakkelijker dan de jaren daarvoor. “Het bewegen zit ‘m verder ook in kleine dingen: ik pak nu minder de auto en vaker de fiets.”

Maar ondanks “dit medische en financiële succes, en ondanks de recente opname van leefstijlinterventies in het basispakket van de zorgverzekering, bereiken deze particuliere initiatieven helaas nog maar een kleine populatie”, schrijven de experts in NRC. Er is momenteel maar 9 miljoen euro beschikbaar, voor 3,5 miljoen patiënten.

“Nog een wereld te winnen”

Tegen de NOS laat staatssecretaris Blokhuis weten dat er al veel gebeurt om een gezonde levensstijl te stimuleren en diabetes te voorkomen, zoals de begeleiding door een leefstijl-coach die sinds begin dit jaar vergoed wordt uit het basispakket. Als dat een succes wordt en er zó veel gebruik van wordt gemaakt dat er meer geld nodig is, dan wil hij daarover het gesprek aangaan, aldus Blokhuis.

Blokhuis is het met de hoogleraren eens dat er nog een wereld te winnen is bij het voorkomen van diabetes. “Dat het ook geld kan schelen is voor ons niet het belangrijkst”, laat hij weten. “Dat mensen geen diabetes krijgen, of zonder pillen verder kunnen, verhoogt de kwaliteit van hun leven enorm.”