Het Leefstijlplein gelanceerd

Het Leefstijlplein is een initiatief van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund en Kom Verder ambassadeur Denis Janssen. Het is een nieuw initiatief om alle vragen en antwoorden over een gezonde leefstijl te bundelen tijdens een fysieke bijeenkomst. Het Leefstijlplein kan georganiseerd worden tijdens bijeenkomsten van patiëntenverenigingen, huisartsenpraktijken, leefstijlcoach-bijeenkomsten in gezondheidscentra, projecten in wijkcentra of bij gemeenten.

“De visie van Het Leestijlplein is: door beter voor jezelf te zorgen, kun je je zoveel beter voelen. Niets maakt dat duidelijker dan het verhaal van iemand met een chronische aandoening die daar daadwerkelijk in geslaagd is. Vandaar dat het verhaal van een ervaringsdeskundige, één van onze Kom Verder Ambassadeurs, een belangrijk onderdeel is van ieder Leefstijlplein”, zegt Denis Janssen. Janssen is hartpatiënt en zet zich voor verschillende organisaties, waaronder ZO!, in om zijn perspectief als ervaringsdeskundige te delen.

Het Leefstijlplein bestaat uit tien volledig uitgewerkte modules op schrift en digitaal (ook in Power Point) over de belangrijkste thema’s bij leefstijl aanpassingen. Modules gaan onder andere over voeding en beweging, het belang van ontspanning en voldoende slaap, en motivatie. Zelfzorg Ondersteund levert de inhoud van deze modules, de presentatie van de modules wordt verzorgd door professionals uit uw eigen netwerk of organisatie, zoals diëtistes, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, praktijkondersteuners.

Verhalen van ervaringsdeskundigen

De module over ervaringsdeskundigen – “Het verhaal van” – wordt gegeven door een Kom Verder Ambassadeur. Janssen: “Hij of zij vertelt een aansprekend, motiverend verhaal waarom leefstijlaanpassingen soms moeilijk zijn, maar zo veel opleveren op allerlei vlakken. U kiest zelf welke modules en welke onderdelen van de modules u verder aan bod wilt laten komen. Iedere module duurt minimaal een kwartier.”

Zelfzorg Ondersteund denkt graag met u mee over de samenstelling van de modules en over de organisatie van Het Leefstijlplein en zorgt dat er een Kom Verder Ambassadeur die zijn of haar presentatie geeft, aanwezig is. Zie voor meer informatie voor zorgverleners de pagina over Het Leefstijlplein.