Han gezonde leefstijl

Het Leefstijlplein: een fysieke leefstijl-bijeenkomst voor zorgverleners én patiënten

Het Leefstijlplein is ontwikkeld door de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (implementatie en opschaling van ondersteunde zelfzorg) en bestaat uit tien presentaties waarin de essentie van een gezonde leefstijl uiteen wordt gezet. Ook de manier waarop je een gezonde leefstijl kunt krijgen én kunt volhouden zijn een belangrijk onderdeel van de presentaties. Het Leefstijlplein is geschreven voor de doelgroep burgers/consumenten, door een medisch journaliste in aansprekende, heldere en overtuigende taal.

“Zorgverleners die ‘leefstijl als medicijn’ onderschrijven, hebben met Het Leefstijlplein een kant en klare tool in handen om die boodschap krachtig en helder te ondersteunen”, vertelt Denis Janssen. Janssen is Kom Verder ambassadeur bij Zelfzorg Ondersteund en bedenker van Het Leefstijlplein.

“We hebben een pakket gemaakt van 10 modules die te gebruiken zijn in huisartsenpraktijken, zorgcentra, bij leefstijl- en vitaliteitscoaches, de GGD, bedrijven, maar ook gemeentes met ‘gezonde burger’ initiatieven. ZO! biedt een volledig uitgewerkt pakket aan informatie, inclusief hand-outs en Power Point-presentatie, over de belangrijkste thema’s bij leefstijl aanpassingen.”

Veel ruimte voor eigen invulling

Volgens Janssen is een ‘gezonde leefstijl’ voor iedereen anders, en zijn er tegelijkertijd een aantal basisregels op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning die voor iedereen gelden. “Als hartpatiënt heb ik het belang van een gezonde leefstijl zelf ervaren. Het is cruciaal dat mensen zich realiseren dat ze zelf veel kunnen doen. Daarom hebben we de module ‘Het verhaal van’ ontwikkeld, die wordt gegeven door onze Kom Verder Ambassadeur. Een verhaal van een ervaringsdeskundige, bijvoorbeeld met diabetes, COPD of hartaandoening, over het belang van leefstijl werkt enorm motiverend.”

De presentatie van de modules wordt verzorgd door professionals uit het eigen netwerk of de organisatie, zoals diëtistes, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, praktijkondersteuners.

Interesse vanuit het veld

Janssen werkt momenteel met enkele huisartsenpraktijken bij het opstarten van de eerste Leefstijlplein-bijeenkomsten. Ook voorafgaand aan de wandelingen van de Nationale Diabetes Challenge worden er presentaties over leefstijl verzorgd. ZO! komt graag in contact met patiëntenverenigingen, huisartsenpraktijken, gemeenten en andere organisaties die interesse hebben in het concept.

Lees meer over de achtergrond van Het Leefstijlplein. Voor meer informatie kunt u terecht bij Denis Janssen – Kom Verder Ambassadeur via 0643921753 of via d.janssen@zelfzorgondersteund.nl.