Leefstijlcoaching gezonde leefstijl

HealthyLIFE wil Limburgers helpen hun leefstijl en gezondheid te verbeteren

“Ik slikte jarenlang medicijnen, was te zwaar en voelde dat ik meer moest bewegen dan alleen wandelen en fietsen. Toen ik de folder van healthyLIFE in handen kreeg besloot ik meteen mee te doen. In mijn eentje afvallen, intensiever bewegen, krachtigere spieren ontwikkelen, gezonder eten? Nou nee, dat viel me zwaar, ik kreeg het echt niet voor elkaar. Met hulp van de beide coaches, mijn stok achter de deur, lukte dat wel. Ik beweeg nu zes dagen per week, eet gezonder en voel me prima. En, niet onbelangrijk, ik slik minder medicijnen dan voorheen”, vertelt Willy van Neer aan De Limburger.

Willy is een van de deelnemers aan het healthyLIFE-programma, een initiatief van Ecsplore uit Geleen en ontwikkeld in samenwerking met CZ, Institute Positive Health en Fontys Sporthogeschool. HealthyLIFE is een programma voor volwassenen met obesitas (BMI 30 plus) of overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Binnen het programma werken diverse disciplines samen aan een gerichte aanpak en maatwerk voor de deelnemers, die worden doorverwezen naar HealthyLIFE door de huisarts en praktijkondersteuner.

Honderden deelnemers

Jorn van Harwegen den Breems van Ecsplore vertelt: “In januari 2017 en 2018 is een pilot gestart in Sittard-Geleen en Stein. Daarin zijn 425 volwassenen doorverwezen, een ongekend hoog aantal. Dat was nooit gelukt zonder de enthousiaste hulp van huisartsen en praktijkondersteuners. Zij zien in hun praktijken steeds meer mensen die omwille van hun gezondheid hun leefstijl willen veranderen en daar om allerlei redenen toch niet toe komen. Samen met een leefstijl- en beweegcoach nemen de deelnemers hun voedings- en beweegpatroon onder de loep, veranderen dat en dan blijkt dat relatief kleine veranderingen direct gezondheidswinst opleveren.”

Een andere deelnemer vertelt: “In kleine stapjes heb ik daar mijn doelen leren bereiken: gewicht verliezen, gezonder eten, meer bewegen. Ik sport nu drie keer per week, voel me fitter en zit serieus beter in mijn vel. Het ging niet vanzelf, maar met de support van mijn coaches lukte het deze keer wel”.

Wetenschappelijk onderzoek met Universiteit Maastricht

De effecten van het healthyLIFE-programma worden wetenschappelijk onderzocht, laat Jorn van Harwegen tenslotte weten. “De onderzoeksvraag is onder meer of leefstijl- en beweegcoaches toegevoegde waarde hebben bij het bereiken en vasthouden van een gezonde leefstijl. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Ecsplore, Universiteit Maastricht en Fontys Sporthogeschool.”

Meer informatie? Lees het artikel in De Limburger over het healthyLIFE-programma of kijk op de website healthyLIFE.nl.