Foofdfirst network

FoodFirst Network richt zich op gezonde voeding en leefstijl

Ondernemer Jan Dekker stond aan de wieg van 24Kitchen, de eerste Nederlandse kook-zender op de televisie. Eind 2017 startte hij met FoodFirst Network, een digitaal platform om gezonde voeding en een gezonde leefstijl te stimuleren. Niet alleen voor jonge, gezonde mensen: Dekker hoopt juist de groepen te bereiken – chronische zieken, mensen met allergieën – waar voeding en leefstijl een groot verschil kunnen maken.

Er is wat aan de hand in Nederland, zegt Jan Dekker. In 2018 hebben meer 5,3 miljoen Nederlanders een chronische ziekte. Steeds meer mensen hebben last van allergieën. En bovendien lijkt het met voedingshypes en -berichtgeving ook steeds lastiger om te bepalen wat gezond is. “Langzaam dringt het besef door dat voeding veel meer is dan een zakje of een pakje uit de supermarkt. Niet vullen maar voeden, zeg ik vaak: voeding kan mensen helpen gezonder te worden.”

Van kooktelevisie naar online platform

“We ontwikkelen voor FoodFirst Network recepten en content op basis van ziekte-profielen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, of bepaalde allergieën, in samenwerking met professionals. Zo ontstaat een database aan recepten per profiel. Wat ons ook onderscheid is focus op meer groente en fruit op het bord, en koolhydraat-beperkt koken” aldus Dekker. Sluit je een abonnement af bij FoodFirst Network (4,99 per maand), dan krijg je toegang tot recepten voor afvallen, diabetes, hoge bloeddruk of mensen met een voedselallergie, waaronder allergie voor koemelk, gluten, pinda, noten, sesamzaad, soja en ei.

Dekker zoekt met zijn nieuwe onderneming ook de samenwerking op met de zorgsector. Aan het platform zijn verschillende experts verbonden, waaronder artsen, voedingsdeskundigen, diëtisten, psychologen en leefstijlexperts die tips geven over hoe een gezonde leefstijl vol te houden.

Meer kookkennis

Tegelijk geeft Dekker ook aan dat er nog veel te winnen valt om bepaalde groepen aan te sluiten op het platform. Hij kent de onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die met ‘lage sociaal-economische status’ (SES) worden aangeduid, vaak in een minder gezonde omgeving leven, minder gezonde keuzes (kunnen) maken en met meer gezondheidsklachten kampen. “Mensen denken vaak ten onrechte dat gezond eten meer geld kost. Dat idee willen wij tegengaan. Ook ontbreekt vaak kookkennis: het is makkelijker om een pak macaroni met kaas en ham te maken. Mijn droom is om in een ideale wereld FoodFirst Network voor iedereen gratis beschikbaar te maken.”