Nationale Diabetes Challenge 2018

Finale Nationale Diabetes Challenge in zicht

Op zaterdag 28 september 2019 organiseert de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) in samenwerking met de gemeente Den Haag en De Uithof voor de vierde keer het Nationale Diabetes Challenge Festival. Op die dag vindt in sportcentrum de Uithof in Den Haag de landelijke afsluiting plaats van de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Nieuw dit jaar is de Nationale COPD Challenge en de stedelijke aanpak van de NDC in Den Haag en Tiel.

Het Nationale Diabetes Challenge Festival – de feestelijke afsluiting van de wandel-challenge die jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd – groeit ieder jaar. Dit jaar is er op 230 locaties in Nederland gewandeld door meer dan 5.000 mensen met diabetes en/of andere chronische aandoeningen.

Nationale COPD Challenge

Nieuw dit jaar was de COPD Challenge. Na het succes van de Nationale Diabetes Challenge startte in 2018 de eerste COPD challenge, een wandel-challenge speciaal voor mensen met een chronische longziekte. Het lotgenotencontact, contact met de zorgprofessional, het plezier en de positieve ervaring met bewegen waren de belangrijkste succesfactoren, bleek uit onderzoek in 2018. Zodoende vond in 2019 de tweede COPD challenge plaats, waar meer dan 200 mensen met COPD zich voor hadden ingeschreven.

Stedelijke aanpak

Nieuw in 2019 is ook de stedelijke aanpak van de NDC in Den Haag en Tiel, waar de BvdGF in diverse wijken een integrale en brede samenwerking op gezondheid en vitaliteit startte. ZO! draagt bij aan de kennis en monitoring over de effecten van de Nationale Diabetes Challenge, door een lokale Social Return on Investment (SROI) analyses uit te voeren in Den Haag. Daar wordt gemeten wat de maatschappelijke en economische kosten en baten zijn van de Nationale Diabetes Challenge in een stedelijke aanpak.

De 5.000 deelnemers van de NDC hebben de afgelopen vijf maanden de stap gezet naar een gezondere leefstijl, onder leiding van hun eigen zorg- of welzijnsprofessional – zoals praktijkondersteuner, huisarts of fysiotherapeut of buurtsportcoach. Op een veilige en verantwoorde manier hebben zij de regie over hun gezondheid weer in eigen hand genomen. De finale van de Nationale Diabetes Challenge en de Nationale COPD Challenge vindt plaats op zaterdag 28 september in sportcentrum de Uithof in Den Haag.