Dubois van rij verbinding als basis
Het herkennen van gedragingen en daarop inspelen. Dat is in een fase van verandering de basis voor Persoonsgerichte zorg 2.0, vertelt trainer-coach Karin Dubois van Dubois & Van Rij. In samenwerking met Zuyd Hogeschool en de Universiteit van Maastricht ontwikkelde zij een methode die zorgverleners en zorgorganisaties helpt om op een coachende manier te werken.
Bijzonder aan de aanpak van Dubois & Van Rij is dat er niet alleen naar de patiënt wordt gekeken. “In de interactie tussen patiënt en zorgverlener, zijn ook de gedragingen van de zorgverlener van invloed”, benadrukt Karin Dubois. “De mate van controle die iemand heeft in een situatie of over een ziekte en de acceptatie daarvan, leiden tot bepaalde gedragingen of weerstanden. Als je die herkent, gezondheid centraal stelt en je eigen rol erkent, dan weet je hoeveel informatie je moet geven en een stapje verder kunt komen ”
“Mensen worden traditioneel ingedeeld in laag- en hoogopgeleid, jong en oud, enzovoort”, vervolgt ze. “Ik propageer in het kader van persoonsgerichte zorg een indeling op basis van gedragingen. Daarvoor heb ik profielen gemaakt die geïnspireerd zijn op onderzoek van Sjaak Bloem en Joost Stalpers naar subjectieve gezondheidsbeleving. De essentie van mijn verhaal is dat er vertrouwen moet zijn om verbinding te kunnen maken en samen te kunnen kijken welke stappen nodig zijn om de ervaren gezondheid te verbeteren.”