Consultmodel persoonsgerichte zorg
DOH is een zorggroep met 17 huisartsenpraktijken in de regio Eindhoven. Vanuit die praktijken worden 23.000 patiënten met een chronische aandoening geholpen, vertelt Nathalie Eikelenboom. Zij is sinds vijf jaar stafmedewerker zelfmanagement & eHealth bij zorggroep DOH. Haar collega Ingrid van Bussel is praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk Achtste Barrier in Eindhoven. “Als praktijkondersteuner somatiek adviseer en begeleid ik mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, CVRM en astma.”
“Persoonsgerichte zorg draait om breder kijken naar wat bij de patiënt past. Je kunt dan kijken naar de controlefrequentie, de inhoud van de controle en het soort ondersteuning dat je biedt. Dat kan voor sommige patiënten digitale ondersteuning zijn, maar als het papieren dagboekje goed werkt voor een chronische patiënt en hij of zij weet aan de bel weet te trekken, is dat ook prima, het hoeft niet per se digitaal”, aldus Nathalie Eikelenboom.
Ingrid van Bussel vult aan: “Het sleutelwoord bij persoonsgerichte zorg is oprechte interesse. Dat betekent voor mij dat ik belangstelling toon, en vragen stel aan de persoon tegenover me aan tafel. Wat wilt u bereiken? Hoe moet dat doel eruitzien? Hoe kan ik u ondersteunen? Wat heeft u van mij nodig?”
Eikelenboom: “Het is een proces: je doet het niet van de ene op de andere dag. Persoonsgerichte zorg betekent meer uitgaan van wat patiënt wil en minder vanuit het medische protocol.”