Directeur-generaal Bas van den Dungen reikt koffer met zelfzorgtools uit

Directeur-generaal Bas van den Dungen heeft gisteren de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer uitgereikt aan een patiënt en een huisarts. Dat gebeurde tijdens een officiële uitreiking in Den Haag. Daarmee gaf Van den Dungen het startsein voor het vergroten van meer eigen regie voor patiënten in Nederland. De koffer bevat praktische tools voor zorggroepen die willen beginnen met ondersteunde zelfzorg of die deze vorm van zorg willen verbeteren of uitbreiden. Van der Dungen sprak van een ‘belangrijke mijlpaal’ en sprak de hoop uit dat de koffer steeds groter gaat worden.

De eerste versie van de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer werd uitgereikt aan mevrouw Kitty Meinders, patiënt met diabetes type 2, en huisarts Eugen Zuiderwijk van Gezondheidscentrum Maarssenbroek. De inhoud van de Implementatiekoffer is via zelfzorgondersteund.nl beschikbaar. Met de Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer komt eigen regie voor chronisch zieken een stap dichterbij.

“Zelfmanagement betekent zo lang mogeljk de touwtjes in handen hebben, ook als je chronisch ziek bent”, aldus Van der Dungen. Dat is ook de kern van het beleid van het ministerie in de afgelopen jaren: proberen dat mensen zo lang mogelijk de touwtjes in handen kunnen houden. “Met de eHealth-brief van het ministerie zijn we zelfs zo ver gegaan– en dat is niet iets wat we heel vaak doen – om concrete percentages te noemen, bijvoorbeeld hoeveel mensen over vijf jaar toegang moeten hebben tot hun medisch dossier of hoeveel procent van de chronisch zieken zelf metingen kan uitvoeren. Het zijn uitdagende doelstellingen die niet vanzelf tot stand komen, daar moet je hard aan werken”, aldus Van der Dungen.

uitreiking Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer

V.l.n.r.: Nicole van Loy (ZO!), Pieter Jeekel (ZO!), Bas van den Dungen (VWS), Kitty Meinders, Chiel Bos (ZO!) en Eugen Zuiderwijk (GZC Maarssenbroek)

Ondersteunde zelfzorg in Nederland groot maken betekent met elkaar hard werken. Initiatieven op het gebied van zelfmanagement in Nederland zijn vaak versnipperd en worden vooralsnog maar beperkt gebruikt. In de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) bundelen patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars de krachten. Samen zetten ze zich om alle mogelijkheden die er zijn ten dienste te laten komen van de patiënt en een structureel onderdeel te maken van de relatie tussen arts en patiënt.“Het helpt enorm als je daarbij ondersteund wordt”, aldus Van der Dungen. “De tools die ZO! aanreikt gaan daarbij helpen.”

De Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer werd uitgereikt aan mevrouw Kitty Meinders en huisarts Eugen Zuiderwijk van Gezondheidscentrum Maarssenbroek. Zuiderwijk vertelde over de ervaringen met het online portaal van Gezondheidscentrum Maarssenbroek, waarvan inmiddels ruim 2000 patiënten gebruik maken. Zij kunnen via MijnGCM hun dossier inzien, informatie opzoeken, afspraken maken en herhaalrecepten aanvragen. Zuiderwijk: “Zelfmanagement komt niet van de ene op de andere dag tot stand. Ondersteunde zelfzorg betekent voortdurend aandacht voor verbetering en uitbreiding, en meer chronische patiënten verleiden om ermee te gaan werken.”

Implementatiekoffer zelfzorg ondersteund

Directeur-generaal Bas van den Dungen reikt implementatiekoffer uit aan huisarts Eugen Zuiderwijk (GZC Maarssenbroek)

Zorggroepen die zelfmanagement willen implementeren hoeven dankzij de koffer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunnen direct aan de slag. De inhoud van de koffer is gebaseerd op de ervaringen van ruim veertig zorggroepen (groepen huisartsen die samenwerken rond zorg voor chronisch zieken) en van de leden van ZO!. De koffer bevat samenvattingen van deze ervaringen en tips en tricks vanuit vijf ontwikkelpilots van ZO!. Ook zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek erin verwerkt. Daarnaast biedt de koffer een overzicht van ICT-platforms die door ZO! zijn beoordeeld en informatie over het contracteren van zelfzorginterventies.

Implementatiekoffer Zelfzorg Ondersteund

Pieter Jeekel (ZO!), Bas van den Dungen (VWS) en Chiel Bos (ZO!)

Implementatiekoffer zelfzorg ondersteund

Patiënt en huisarts kunnen aan de slag met de Implementatiekoffer Zelfzorg Ondersteund

Patiënt en huisarts kunnen aan de slag met de Implementatiekoffer Zelfzorg Ondersteund

Bas van den Dungen: “Het helpt enorm wanneer je ondersteund wordt met de juiste tools”

SmartHealth_3837

Officiële uitreiking Implementatiekoffer Ondersteunde Zelfzorg in Nieuwspoort, Den Haag