Digitaal diabetes preventie-programma vergoed in VS

Medicare, de zorgverzekering van de Amerikaanse overheid, gaat programma’s voor preventie van diabetes voortaan vergoeden. Dat is een doorbraak voor innovatieve aanbieders als Omada Health, die apps en online platformen toepassen om diabetes door coaching en aanpassingen in levensstijl te voorkomen.

Meer dan de helft van alle Amerikanen die ouder is dan 65 hebben zogeheten pre-diabetes. Volgens de Amerikaanse overheid kan een derde van die groep zonder ingrijpen in de komende jaren te maken krijgen met type 2 diabetes. In 2014 gaf de Amerikaanse overheid jaarlijks 15.700 dollar uit per diabetespatiënt. Daarmee gaat een derde van het Medicare budget naar de behandeling van diabetespatiënten.

Het Amerikaanse bedrijf Omada Health ziet potentie in de combinatie van software en hardware. Met hun Prevent programma biedt Omada online lessen en ondersteuning, en hardware in de vorm van een stappenteller en slimme weegschaal. Ook verwerkt Prevent spelelementen, zodat gebruikers het tegen elkaar op kunnen nemen. Met het preventieve programma hoopt Omada dat wijzigingen in voedings- en beweegpatronen ertoe kunnen leiden dat mensen niet ziek worden.

Sylvia Burwell, de Amerikaanse minister van Health and Human Services, liet weten dat de vergoeding van dit soort programma’s een belangrijke stap is in de bestrijding van chronische ziekten als diabetes. De overheidsinstantie berekende voor dat er met een digitaal diabetes preventie-programma per Medicare-verzekerde 2650,- dollar kan worden bespaard in vijftien maanden, meer dan genoeg om de kosten van het programma te coveren.