Diabetes type 2 genezen met beter eten en meer bewegen?

Een groot deel van de bijna één miljoen mensen met diabetes type 2, kan genezen als ze gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Dat kan de samenleving een besparing opleveren van 2,7 miljard euro, stelt internist Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Pijl deed aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met TNO en zorgverzekeraar VGZ onderzoek naar de effecten van voeding en beweging op diabetes type 2. Uit dat onderzoek blijkt dat tot 40 procent van de patiënten van diabetes type 2 kan afkomen als zij hun leefstijl drastisch omgooien. Het gaat dan voornamelijk om mensen die geen insuline spuiten, maar volgens Pijl komt zelfs de groep die dat wel doet voor genezing in aanmerking.

Doordat patiënten minder insuline en medicijnen nodig hebben, kan bijna drie miljard euro worden bespaard. “Zelfs als dat niet lukt en het is maar 10 procent, scheelt dat al enorm veel”, zegt Pijl.

“Blijf weg van suikers”

“Het is niet zo dat mensen helemaal geen suikers of koolhydraten meer mogen eten”, zegt internist en hoogleraar Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum, die meewerkte aan het nieuwe onderzoek, tegen NOS. “Maar ze moeten er wel voorzichtig mee zijn. Probeer zoveel mogelijk weg te blijven van suikers, want die verhogen je bloedglucosespiegel.”

Keer Diabetes Om vergoed door VGZ

Ook zorgverzekeraars zetten in op leefstijlbegeleiding voor diabetes type 2-patiënten. Zo zit de begeleiding van Stichting Voeding Leeft vanaf januari 2017 in het pakket bij zorgverzekeraar VGZ, meldt NOS. De stichting Voeding Leeft ontwikkelde het Het Keer Diabetes Om Groepsprogramma. In het Keer Diabetes Om Groepsprogramma werken patiënten met diabetes type 2 in een half jaar tijd naar een structurele leefstijlverbetering. Ze worden daarbij ondersteund en gecoacht door een diëtist, coach, praktijkondersteuner huisarts en kok.

Recent is er veel aandacht voor de effecten van beweging en voeding op diabetes type 2. Het Diabetes Fonds vroeg met de Suiker Afklickkliniek eerder deze maand al meer aandacht voor de verborgen suikers in ons eten. In november werd de zesdelige tv-serie Hoe word ik 100? uitgezonden op NPO 1, waarin een medisch team met de hierboven beschreven methode onder meer diabetes en overgewicht geneest.