Derde landelijke kennissessie Zelfzorg Ondersteund

Stappen verder met implementatie aan de hand van scan & plan

Op een zonovergoten dag hebben 177 deelnemers van de ZO! kennissessie een stap verder gezet met de implementatie van ondersteunde zelfzorg. Zij deden dit aan de hand van de door gezamenlijke partijen opgezette scan & plan. De derde landelijke kennissessie vond plaats op een prachtige locatie in ’t Groene Hart van de provincie Utrecht. Van de 177 deelnemers waren er 47 zorggroepen, 81 zorgverleners, 14 patiëntvertegenwoordigers en 23 zorgverzekeraars.

Bas van de Goor, oud top-volleyballer en bedenker van de Nationale Diabetes Challenge, opende de dag als ervaringsdeskundige. Van de Goor werd tijdens zijn carrière gediagnosticeerd met diabetes type 1. Negen jaar geleden startte hij de Bas van de Goor Foundation met de missie om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door middel van sport en bewegen. Hij vertelde over het belang van (sportieve) uitdagingen, en de rollen van zorgverlener, zorgvrager en coach.

 

Scan en plan

Daarna is het de beurt aan Pieter Jeekel, directeur van Zelfzorg Ondersteund, om een update te geven waar de coöperatie nu staat. Hij vertelt over de stappen die gezet zijn sinds de oprichting eind 2013 door minister Schippers.

Hoe kan de opstart en opschaling van ondersteunde zelfzorg bij zorggroepen worden gefaciliteerd? Een blauwdruk is niet mogelijk en niet gewenst, concludeerde coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) na uitgebreid overleg met partners en veldpartijen. Daarom start ZO! binnenkort met implementatie op maat, onder de naam scan & plan. Een consulent staat zorggroepen bij in dat proces, dat per zorggroep weer anders kan zijn.

Kennissynthese

De organisaties CBO, NIVEL en RIVM gaan samen optrekken in het ontwikkelen van een kennissynthese. Centraal staat de vraag: welke zelfmanagementinterventies zijn effectief? Wat werkt bij implementeren? Het eerste onderzoek van de kennissynthese is een uitgebreid literatuuronderzoek waar belemmerende en bevorderende factoren uit komen, daarna volgen interviews met zorgprofessionals in de praktijk

Ervaringen uit Enschede

Thoon, een zorggroep uit Twente, heeft dat scan & plan proces al succesvol doorlopen. Op het podium vertelden Stefan Hermsen van Vilans, Sietse van Turennout, medisch kaderarts bij Thoon, Joas Duister, zorginkoper van Menzis en Jan Dreteler, vertegenwoordiger van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN), over die samenwerking.

Sietse van Turennout, medisch kaderarts bij BV Thoon

Wat was de toegevoegde waarde van een consulent vanuit Zelfzorg Ondersteund, volgens medisch kaderarts Sietse van Turennout van Thoon? “De relatie is verbeterd. Eerlijk gezegd was ik de zorgverzekeraar helemaal kwijt. Het ging voornamelijk over getallen en vinkjes. Dat is nu verbeterd.” Jan Dreteler, vanuit de DVN: “Niet alles wat we graag zouden willen is mogelijk, dat realiseer ik me ook. Maar het is een open, constructief overleg.”

Inhoudelijke sessies

Na het diner en bezoek aan informatiestands gingen de deelnemers verder met verschillende inhoudelijke sessies, waarin patiënten vertegenwoordigers, verzekeraars en zorgprofessionals met elkaar in gesprek gingen en case studies uit het hele land gepresenteerd werden.

Een van de thema’s bij de tweede kennissessie die eind 2014 werd georganiseerd was de gedragsverandering die nodig is om zelfmanagement te implementeren, zowel aan de kant van patiënten als bij zorgverleners. Dat thema kwam ook terug op de afgelopen kennissessie. Een ander belangrijk thema, passend bij de fase waarin de coöperatie Zelfzorg Ondersteund zich nu bevindt, is de implementatie en opschaling van ondersteunde zelfzorg. De vraag ‘hoe kunnen we een stap verder zetten?’ stond centraal op 4 juni.

 Toolkit

Op 4 juni werd daarom ook een nieuwe versie (v1.1.) van de toolkit zelfmanagement-ondersteuning voor zorgprofessionals geïntroduceerd. De toolkit is aangevuld met instrumenten voor shared decision/gezamenlijke besluitvorming; instrumenten voor patiënten om een consult bij de zorgverlener te kunnen voorbereiden en diverse films, informatiemateriaal voor zorgverleners om in te zetten bij de begeleiding van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en /of bij laaggeletterden.

 

Daarnaast start ZO! op korte termijn met scan en plan voor zorgorganisaties. Om de verdere opschaling van ondersteunde zelfzorg in de praktijk mogelijk te maken gaat ZO! kosteloos consulenten inzetten die zorggroepen in dit proces kunnen begeleiden. De consulent analyseert waar de zorggroep staat in het proces – bijvoorbeeld bij de opstartfase, of al bij opschaling of expansie – en helpt bij het maken van een plan op hoofdlijnen. Dat plan wordt besproken in een begeleide workshop waar verschillende professionals vertegenwoordigd zijn, zoals huisarts, POH, zorggroepmanager, diëtist of fysiotherapeut. “Dit is een verdiepend gesprek om scherp te krijgen waar de zorggroep staat en hoe men een fase verder komt in de implementatie”, vertelt Pieter Jeekel. “Zorggroep en consult beoordelen vervolgens met welke activiteiten, middelen en tools ze dat plan op hoofdlijnen kunnen uitwerken. Ook geeft een consulent van ZO! inzicht in welke middelen er zijn om dat te financieren.”

 Wilt u meer weten over scan & plan of wilt u weten wat een consulent van ZO! voor uw zorggroep kan betekenen?

Bekijk hier het fotoverslag van 4 juni