Tessa Roseboom (Foto: Jeroen Oerlemans, Universiteit van Amsterdam)

Jaarcongres Arts & Leefstijl: “De eerste 1000 dagen zijn enorm belangrijk”

Voor het Jaarcongres kiest de Vereniging Arts & Leefstijl ieder jaar een maatschappelijk relevant thema op het snijvlak van gezondheidszorg, leefstijl en preventie. Dit jaar is dat het onderwerp ‘de eerste 1000 dagen’, ofwel het belang van een gezonde leefomgeving voor aanstaande ouders en kinderen. “Er is steeds meer bewijs voor het belang van die eerste 1000 dagen vanuit verschillende vakgebieden, en daar zouden aanstaande ouders van op de hoogte moeten zijn, maar ook zorgprofessionals en beleidsmakers. Het is tijd dat we meer investeren in een goed begin”, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam.

Roseboom is een van de sprekers tijdens het Jaarcongres 2019 van Arts & Leefstijl, dat op 5 april 2019 wordt georganiseerd. Andere aangekondigde sprekers op 5 april zijn minister de Jonge, prof. dr. ir. Jaap Seidell (VUmc), prof. Régine Steegers-Theunissen (professor periconceptie en epidemiologie) en drs. Tamara de Weijer (huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Voeding).

Van cel tot peuter

Leefstijl speelt hier een hele belangrijke rol: een goed begin is méér dan het halve werk, zegt Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid. De leefstijl van de ouders in de eerste 1000 dagen van hun kind is cruciaal. “De ontwikkeling die we doormaken in de eerste 1000 dagen – van enkele cel tot 2 jarige peuter – vormt ons voor een belangrijk deel tot wie we zijn. Onderzoek in verschillende vakgebieden – biologie, geneeskunde, economie – toont aan dat die periode van het leven van cruciaal belang is. De omgeving in die eerste 1000 dagen bepaalt de kwaliteit van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de volgende 32000”, aldus Roseboom.

Hart en hersenen

En dat heeft vergaande implicaties, zegt ze. “Je vermogen om te leren, hoe goed je gebruik kunt maken van onderwijs: de blauwdruk daarvoor wordt tijdens die 1000 dagen gelegd. Juist vanwege die razendsnelle ontwikkeling is het van fundamenteel belang dat die eerste periode goed is. Een hart kan je nou eenmaal niet opnieuw aanleggen, net zomin als het brein. Je krijgt maar één kans op een goed begin.”

Op het Jaarcongres 2019 staan naast dit thema ook andere belangrijke thema’s centraal, zoals:

  • Wat weten we over het effect van voeding en leefstijl voor de conceptie, tijdens de zwangerschap en in de eerste twee levensjaren?
  • Wat zijn de laatste wetenschappelijke en praktijkinzichten uit de voortplantingsgeneeskunde, de verloskunde en de kindergeneeskunde?
  • Wat gaat het programma Kansrijke start van minister de Jonge betekenen en veranderen in gemeentes?
  • En wat betekent dit alles voor mijn patiënten en mijn dagelijks werk?

 

Meer informatie en inschrijven via artsenleefstijl.nl. Lees hier het gehele interview terug met Tessa Roseboom.