Het individueel zorgplan ervaren door de patiënt: “Dankzij mijn praktijkondersteuner ben ik gaan aquajoggen”

Dit artikel verscheen eerder bij PoZoB

Voor Els de Boer is haar praktijkondersteuner een stok achter de deur. “Om de drie maanden heb ik een afspraak met haar. Ik zit met mijn suiker en zij vertelt me hoe ‘t ervoor staat. Dankzij haar ben ik gaan aquajoggen.” Net als Els de Boer hebben meer patiënten inmiddels een consult gehad bij de praktijkondersteuner, waarbij het individueel zorgplan is besproken. Els vertelt over haar ervaringen.

Els: “Dankzij het advies van mijn praktijkondersteuner houd ik mijn waardes goed in de gaten. In het begin had ik daar wel moeite mee hoor. Ik dacht; dat komt allemaal wel goed en het valt wel mee. Nou, dat was dus niet zo. Met mijn praktijkondersteuner en diëtiste heb ik gelukkig echt een klik, we voelen elkaar goed aan en dat motiveert mij om aan mijn gezondheid te werken. We hebben als doel afgesproken dat ik zo lang mogelijk zonder medicijnen kan. Zie ik het even niet meer zitten of loop ik tegen problemen aan? Dan kan ik bij haar terecht.”

Samen een plan maken

Els: “Als je samen een plan maakt en je kunt goed dat plan uitvoeren, dan heb je daar veel meer aan dan al die mensen die het altijd veel beter voor je weten. In het begin had ik er moeite mee dat iemand anders voor jou gaat beslissen hoe jouw levenspatroon zou moeten zijn, zonder dat je medicatie nodig hebt. Ik dacht, met een pilletje is het zo opgelost. Maar zo simpel lag het niet.”

“Ik doe het samen met mijn praktijkondersteuner, ze legt me niets op, maar motiveert me en helpt me! Mijn praktijkondersteuner overtuigde mij dat ik ook op voeding en bewegen moest letten. Nu ik dat doe, merk ik dat het zijn vruchten afwerpt. Zo heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen dat ik niet hoef te spuiten.”

Nog lastig om het consult voor te bereiden

Els: “Ik vind het lastig om van tevoren, voor een consult, een vraag te bedenken. Dat is wel nieuw voor me en daar heb ik hulp bij nodig. Ik verwacht dat dat op een gegeven moment wel komt. Van een individueel zorgplan had ik nog niet gehoord. Ik kijk in het MijnGezondheidsPlatform om mijn waardes te zien. Samen met mijn praktijkondersteuner houd ik daar mijn waardes bij. Daar kan ik ook kijken of ik een groene smiley heb (een goede waarde) of een rode. Dat vind ik toch wel leuk.”

Dit interview is het resultaat van een aantal interviews dat afgenomen is bij patiënten. Op deze manier meet PoZoB de patiëntervaringen met het IZP. De resultaten gebruiken we voor het verbeteren van het IZP en de daarbij behorende werkwijze. Wegens privacyredenen is de naam Els de Boer gefingeerd. De afgebeelde persoon is niet de geïnterviewde patiënt. Wil je meer weten over het IZP? Neem dan contact op met Corinne Stoop (projectmanager) via c.stoop@pozob.nl of bezoek de website www.pozob.nl.